« Film
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
70. MOSTRA

Otvorenje na Canale Grande

Najstariji filmski festival na svijetu, Filmski festival u Veneciji, otvara se danas i to po 70. put

Crveni tepih ponovno će biti prepun zvijezda
Crveni tepih ponovno će biti prepun zvijezda (Arhiva)
Više o

Mostra

,

otvorenje

,

Venecija film festival

Već prvi film ovogodišnjeg Festivala u Veneciji, kojim se festival službeno otvara, obećava mnogo. Riječ je filmu „Gravity", meksičkog redatelja Alfonsoa Cuarona u kojem glavne uloge tumače Oskarovci George Clooney i Sandra Bullock. Oni igraju par astronauta koji nakon nesreće na njihovom svemirskom brodu pokušavaju preživjeti u Svemiru. Film je snimljen u 3D-tehnici i osim snažnih dramskih scena, obećava prvenstveno spektakularne vizualne efekte.

Čitav niz kvalitetnih filmova

I mnogi drugi filmovi koji će u Veneciji biti prikazani između 28. kolovoza i 7. rujna obećavaju puno toga. Među 20 filmova koji se nalaze u službenoj utrci za glavnu nagradu Festivala, Zlatnog lava, može se naći čitav niz onih koji kod ljubitelja pravog, kvalitetnog filma bude nadu da dobri filmovi još uvijek postoje. Ovdje će tako biti radovi starijih majstora kao što je primjerice film „Philomena", Britanca Stephena Frearsa, u kojem Jud Dench igra ženu koja traga za svojim sinom kojeg je nekoć dala na usvajanje.

S velikim iščekivanjem se očekuje i film Terrija Gilliama „The zero theorem" u kojem Christoph Waltz igra kompjutorskog hackera u potrazi za smislom života kao i film Japanca Hayaoa Miyazakija. U konkurenciji se nalazi i više novijih američkih independent-redatelja - David Gordon Green, Kelly Reichhardt te James Franco. Kao jedan od jačih favorita slovi i nekadašnji redateljski „wunderkind" iz Cannesa, Kanađanin Xavier Dolan. Ovaj 24-godišnji režiser u Veneciji predstavlja svoj četvrti film „Tom a la ferme" u kojem ujedno tumači i jednu od vodećih uloga.

Posebno iznenađenje ove godine čini činjenica da se u službenoj konkurenciji nalaze čak dva dokumentarna filma. Amerikanac Errol Morris u filmu „The unknow know" intervjuira bivšeg američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda, nakon što je ovaj otišao u mirovinu. Drugi dokumentarac je rad Talijana Gianfranca Rosija „Sacro GRA", a riječ je o snimkama, zapažanjima redatelja na periferiji Rima.

Iako ne pripada u ovu kategoriju, sličnog je karaktera i film Nijemca Philipa Gröninga „Žena policajca" koji se također nalazi u utrci za glavnu nagradu. Ovaj je redatelj širokoj publici poznat po svom dokumentarnom filmu „Velika tišina" u kojem je mjesecima snimao život redovnika u jednom francuskom samostanu. Ovoga puta on obrađuje temu nasilja u obitelji.

Bertolluci predsjednik žirija

Što se stručnog žirija tiče, njemu će ove godine predsjedati 73-godišnji talijanski redatelj Bernardo Bertolucci („Posljednji kineski car" i „Posljednji tango u Parizu"). Ostali članovi su njemačka glumica Martina Gedeck, francuska glumica Virginier Ledoyen, redatelj Andrea Arnold i Pablo Larrain. Jedna od članica žirija je i Carrie Fischer, poznata po ulozi princeze Lee iz prvog dijela trilogije „Star Wars".

I drugi filmovi koji će biti prikazani ove godine, uključujući i one izvan službene konkurencije, bave se takozvanim teškim temama. „ Seksualno nasilje i zlouporaba, otmice, propali brakovi, to su sve teme vezane za „tamnu i nasilnu stvarnost" u kojoj živimo. Redatelji stoga ni ne mogu širiti optimizam", rekao je uoči otvorenja voditelj Festivala Alberto Barbera.

Piše: Željka Telišman/DW
28.08.2013. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh