« Kultura
objavljeno prije 5 dana i 16 sati
NAJAVE

Otvorenje izložbe Hirošima i Nagasaki - Bol i hrabrost

Prije Zagreba izložba je bila postavljena u Nacionalnom muzeju suvremene povijesti u Ljubljani

Prisjetimo se...
Prisjetimo se... (Arhiva)
Više o

arheološki muzej

,

izložba

U utorak 15. listopada u 19 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu održat će se otvorenje izložbe fotografija „Hirošima i Nagasaki - Bol i hrabrost".

Na otvorenju izložbe okupljenim gostima obratit će se Hori Takeaki, podpredsjednik Međunarodnog PEN-a i Tonko Maroević, član Upravnog odbora Hrvatskog PEN centra.

Memorijalni muzej mira u Hirošimi, Hrvatski PEN centar, i Arheološki muzej u Zagrebu postavljaju ovu izložbu kako bi se odala počast sjećanju na žrtve atomske bombe i probudila svijest o opasnosti nuklearnog naoružanja.

„Hiroshima i Nagasaki - dva napredna, gusto naseljena grada, dva grada ptica, parkova... i još mnogo šire, dublje! ... U kolovozu 1945. godine oba grada su pretvorena u prah. Ali razaranje nije bilo konačno i dovršeno. Sve posljedice još nisu bile poznate. To se nije dogodilo samo od sebe - to smo prouzročili mi ljudi, svladavši napokon umjetnost potpunog uništenja. Samuraj postaje majstor borilačkih vještina u trenutku kada ovlada umjetnošću „neubijanja". Možemo li vjerovati sebi? Ostaje li još vremena?'', riječi su Horija Takeakija, potpredsjednika Međunarodnoga PEN-a, u uvodnom tekstu izložbe.

Na 51. međunarodnom susretu pisaca na Bledu u Sloveniji, u travnju 2018. godine, predstavnici četrdeset PEN centara svijeta izradili su Rezoluciju protiv nuklearnog oružja, dokument koji je jednoglasno donesen na Kongresu Međunarodnoga PEN-a u Puneu, u rujnu 2018. godine i proslijeđen u Ujedinjene narode.

Hori Takeaki, bliski suradnik Memorijalnog muzeja mira u Hirošimi, japanskog PEN centra i potpredsjednik Međunarodnoga PEN-a, izjavio je "... oni koji nastavljaju razvoj nuklearnog naoružanja imaju zle namjere dok, s druge strane, žrtve A-bombe potiču ideju trajnog mira u ime dostojanstva svih preostalih bića na Zemlji..."

Gospođa Wada Kahori, predstavnica Memorijalnog muzeja mira u Hirošimi, poslala je poruku: "Jedna atomska bomba neselektivno je ubila desetine tisuća ljudi duboko narušavajući i mijenjajući živote preživjelih. Kroz stvari koje su ostavile žrtve, artefakte bombardiranja, svjedočanstva preživjelih i druge izloške, Memorijalni muzej mira u Hirošimi svijetu prenosi sve strahote i neljudsku prirodu nuklearnog oružja šireći poruku - Nema više Hirošime".

Postavljanjem ove izložbe udružujemo snage za trajni mir.

Prije Zagreba izložba je bila postavljena u Nacionalnom muzeju suvremene povijesti u Ljubljani.

12.10.2019. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh