« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
Nevjerojatno!

Otvorene 3 500 godina stare egipatske grobnice, a u njima je sve u gotovo savršenom stanju

Smatra se da mumije i arhaično blago potječu iz 18. dinastije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP/Getty)

Egipatsko ministarstvo kulture u subotu je najavilo otkriće dvije arhaične grobnice u nekropolisu Draa Abou Nada. Spomenuto mjesto dijelom je Thebe koja je pod zaštitom Unesco-a, a nalazi se blizu Nila u Gradu Luxoru. 

U privatnim grobnicama počivaju još neidentificirane osobe, no ministarstvo smatra da njihovi životi datiraju u 18.dinastiju (1 550- 1292.g.pr.K). Ovo je posljednje od nekoliko otkrića u Draa Abou Nada i općenito u Egiptu, nakon što je ministar Khaled Alnani na početku 2017. godine najavio da će ova godina biti "godina otkrića".

Dvije grobnice nalaze se na sedam i desetak metara dubine, a uz njih je pronađen i veliki bro jpogrebnih predmeta, 36 kipova Usahbti, te pogrebni namještaj dio kojeg je bio optočen zlatom.

Od posebnog je interesa veliki oslikani zid koji je preživio gotovo netaknut. Stručnjaci tvrde da je očuvan u tolikoj mjeri da ostavlja dojam da je nastao u posljednjih stotinu godina.

Osim predmeta, očuvan je veliki broj mumija, kostura i velika oslikana statua žene pod imenom Isis Nefret - za koju se vjeruje da je majka glavnog pokojnika u grobu - prikazana u obliku egipatske božice zagrobnog života, Oziris.

Mostafa Waziry, voditelj iskapanja, vjeruje da je ovo otkriće povezano s onim od prije 3 mjeseca jer je smješteno samo 100 metara dalje od prvog nalazišta, onoga koje je proglašeno "otkrićem godine". Ti iskopavanjem pronađeno je tijelo zlatara Amenemhat koji je živio prije 3 500 godina.

S obzirom da se "godina otrića" bliži kraju, ministar Alnani zadovoljan je postignutim rezultatima. Osim dva spomenuta slučaja, ove godine otkrivena je i masovna grobnica iz razdoblja Rimskog Carstva, dotad nepoznata piramida u nekropolisu Dahshur i osam metara visoka statua kralja Psamteka u istočnom Kairu. 

Egipat računa da će ova otkrića privući novi val turista čiji se broj drastično smanjio nakon terorističkih napada 2011. 

 

 

 

 

 

Piše: Andrea Holi
11.12.2017. 15:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh