« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
MALI ZELENI?

NASA priprema veliku konferenciju za novinare - što li će otkriti?

Nasa priprema veliku konferenciju za novinare nakon otkrića postignutog teleskopom namijenjenim za otkrivanje novih planeta.

Čekamo...
Čekamo... (Pixabay)
Više o

NASA

,

mediji

Nasa upravlja svemirskim teleskopom Kepler koji služi u svrhu otkrivanja drugih planeta sličnih Zemlji, to jest, onih na kojima je moguć život. Jedno od posljednjih takvih otkrića dovoljno je važno da da iz svemirkse agencije najavljuju veliku press konferenciju već ovog četvrtka.

Zasad su medijima dane tek oskudne informacije o Nasinoj objavi o kojoj će se detaljnije raspravljati u četvrtak, no zasigurno će biti riječ o izvanskolarnim planetima - planetima svojom veličinom sličnima Zemlji, koji kruže oko vlastitih zvijezda i naša su jedina nada za otkrivanje života u svemiru.

Iz Nase javljaju da je u otkriću pomogla Googlova umjetna inteligencija koja se koristila za analiziranje podataka koje je slao teleskop. Koristeći takvu tehnologiju, agencija se nada bržem i efikasnijem pretraživanju mogućih planeta koji omogućavaju život.

Kepler je lansiran 2009.godine, kad se još nije znalo koliko egzoplaneta postoji. Izgledalo je kao da ih je svemir pun, te kao da svaka zvijezda ima svoj planet. Teleskom je izvršio svoju misiju 2012., no nastavio je s radom, da bi 2014. započeo novu, zvanu K2. Misija K2 nastala je s ciljem pronalaska novih egzoplaneta i proučavanjem ostalih kozmićkih fenomena.

Veliki broj prikupljenih informacija otežava znanstvenicima odabir onih najrelevantnijih, a čak i uz pomoć umjetne inteligencije, takav je posao vrlo zahtjevan, što znači da će rezultati svakako biti zanimljivi.

Što li nam samo donosi taj četvrtak...

Piše: Andrea Holi
11.12.2017. 13:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh