« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
Iz svijeta

Trump planira astronaute poslati na Mjesec i na Mars

"Amerika opet mora postati država koja prednjači u potrazi za znanjem..."

Je li napokon stiglo vrijeme za astronaute na Mjesecu?
Je li napokon stiglo vrijeme za astronaute na Mjesecu? (Pixabay)
Više o

Mars

,

NASA

,

Donald Trump

,

astronauti

,

Mjesec

Američki predsjednik Donald Trump izdao je direktivu kojom će NASA-in novi program za istraživanje svemira poslati astronaute natrag na Mjesec, a možda i na Mars.

"Amerika opet mora postati država koja prednjači u potrazi za znanjem i postati glavna nacija u avanturi u nepoznato", rekao je na događaju na kojem je prisustvovao Buzz Aldrin, drugi astronaut koji je stupio na Mjesec.

Svojom izjavom odao je poštovanje i Jacku Schmittu, koji se također nalazio među prisutnima, zadnjem astronautu koji je stupio na mjesec prije 45 godina. "Danas obećajemo da on neće biti posljednji, a mislim i da ćemo naći nova mjesta, osim Mjeseca, na koja možemo sletjeti."

Trump je obećao da će američki program još jednom "inspirirati čovječanstvo".

Novi plan će "postaviti temelje za eventualne misije na Mars, a jednoga dana možda i dalje", rekao je. Program također nastoji povećati ulogu privatnog sektora u istraživanju svemira.

SAD je dosad na mjesec poslao 12 astronauta, počevši od 20. srpnja 1969. godine kada je Neil Armstrong izgovorio sudbonosnu rečenicu: "Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo." Od 1981. do 2011. Amerika je u istraživanje svemira poslala 135 letjelica kojima su upravljali ljudi, a nakon toga program istraživanja je završio.

U novoj misiji, Nasa će u svemir poslati rakete američke izrade i američke astronaute, a to je posljedica obećanja koje je tijekom svoje predsjedničke kampanje 2016. godine dao Trump. Obećanje se odnosilo se na "oslobođenje" Nase od dužnosti da služi samo kako bi se proučavale promjene u neposrednoj blizini Zemlje, što je svemirsku agenciju ograničavalo od mogućnosti značajnijih otkrića.

Piše: Andrea Holi
13.12.2017. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh