« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
SKLONIŠTE ZA ZLOSTAVLJANE

Otvorena prva sigurna kuća u Splitu

Sigurna kuća, čija je lokacija tajna, trenutno može primiti pet odraslih i četvero djece, ali u bliskoj je budućnosti najavljeno proširenje tih kapaciteta

Fotografija vijesti
Više o

nasilje nad ženama

,

nasilje u obitelji

,

Sigurna kuća

Danas je u Splitu otvoreno prvo sklonište za žene i djecu koji su žrtve obiteljskog nasilja, kapaciteta pet odraslih i četvero djece, prenosi Hina. 

Po pravilima "sigurna kuća" zapošljava dva djelatnika ako je u njoj manje od 12 štićenika. Tako će u Splitu uvijek na raspolaganju biti voditeljica skloništa i psihologinja, a zaštitar se zapošljava samo ako u "kući" boravi više od 40 korisnika, objasnio je ravnatelj nadbiskupijskog Caritasa Slavko Jerončić. Dodaje da je postavljen video nadzor s osam kamera te alarmni sustav, spojen s dojavnim centrom zaštitarske tvrtke, tako da su ispunjeni svi sigurnosni uvjeti.

Objasnio je da će se splitska „sigurna kuća" financirati tako da će za nju gradovi i općine u splitsko-dalmatinskoj županiji paušalno izdvajati po 6000 kuna, a grad Split i županija po 130.000 kuna na godinu.

"Umreženi smo i u sustav ustanova socijalne skrbi pa će ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi po korisniku izdvajati 3200 kuna tzv. glavarine, kazao je Jerončić.

U splitsku „sigurnu kuću", koja je na tajnom mjestu, žrtve će, po Jerončićevim riječima, dolaziti na temelju rješenja centra za socijalnu skrb.

15.11.2011. 17:22:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh