« Kultura
objavljeno prije 15 godina
DODIR UMJETNOSTI

Otvorena prva hrvatska taktilna galerija

Prvi postav je skroman, ali neizmjerno bitan, a suvremeni likovni umjetnici pozvani su da doniraju svoja djela za buduće postave

Više o

moderna galerija zagreb

,

slijepe i slabovidne osobe

,

Prva taktilna galerija

,

Nataša Jovičić

,

Leonida Kovač

U sastavu Moderne galerije u Zagrebu u utorak je otvorena Prva taktilna galerija namijenjena slijepim i slabovidnim osobama. Autorica projekta i postava prve izložbe je povjesničarka umjetnosti Nataša Jovičić, koja je istaknula kako je namjera Galerije da se putem dodira i zvuka slijepim i slabovidnim osobama predstavi nekoliko kapitalnih djela hrvatske moderne umjetnosti.

Nataša Jovičić je istaknula kako će se svaka tri mjeseca mijenjati postav izložbe za slijepe te pozvala suvremene likovne umjetnike da svoja djela doniraju Modernoj galeriji, kako bi se na taj način mogle s njima upoznati i slijepe i slabovidne osobe.

U prvoj postavi slijepe i slabovidne osobe mogle su osjetiti Portret s psom Miroslava Kraljevića, te skulpture Branimira Deškovića, najpoznatijeg hrvatskog animalista, skulpturu Psa i umanjenu skulpturu bana Jelačića autora Antuna Dominika Fernkorna.

Recenzentica izložbe, povjesničarka umjetnosti Leonida Kovač istaknula je kako je taj projekt veliki izazov u našoj muzejskoj i galerijskoj djelatnosti, veliki civilizacijski pomak u našoj praksi i način da se slijepe i slabovidne osobe putem zvuka, odnosno audiovodiča i dijagrama ispisanoga na Brajevu pismu mogu približiti umjetničkom djelu.

Izvor: Hina

01.07.2009. 01:50:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh