« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
OSIJEK-ĐAKOVO

Otvorena dionica autoceste Beli Manastir-Svilaj

Svečano uz 'prigodne' govore političkih čelnika iz državne i lokalne vlasti, te nadbiskupsku posvetu.

(Igor Sambolec, CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

autocesta Beli Manastir-Osijek-Svilaj

,

Osijek - Đakovo

,

otvorenje dionice

,

autocesta A5

,

5C koridor

Dionicu autoceste Beli Manastir-Osijek-Svilaj, od Osijeka do Đakova, dužine 32,5 kilometara, danas je kod naplatne postaje Osijek pustio u promet predsjednik hrvatske Vlade dr. Ivo Sanader.

Ukupna vrijednost investicije u dionicu autoceste Osijek - Đakovo je 2,2 milijarde kuna bez PDV-a. Radove je izvodilo 15 izvođača koji su izgradili i 29 objekata (tri vijadukta, osam mostova, 17 nadvožnjaka i jedan podvožnjak) i prateće sadržaje (dva odmorišta i Centar održavanja i kontrole prometa).

Autocesta Beli Manastir - Osijek - Svilaj, dužine 88,6 kilometara, čiji je dio dionica Osijek - Đakovo, dio je paneuropskog prometnog 5C koridora od Budimpešte do Ploča.

Dionicom autoceste od Osijeka do Đakova moći će se prometovati od danas u 17 sati, cestarina na toj dionici iznosi 14 kuna, a od Zagreba do Osijeka 102 kune za osobna vozila.

Otvarajući novu dionicu autoceste A5 premijer Sanader istaknuo je kako ovaj događaj potvrđuje da se ovakvi veliki infrastrukturni projekti mogu realizirati i u vrijeme velike svjetske gospodarske krize te najavio nastavak gradnje te auto ceste prema Belom Manastiru i Svilaju.

"Našim prijateljima u Bosni i Hercegovini poručujemo - tu smo, ako zatreba naša pomoć u znanju gradnje auto cesta ili građevinskoj operativi, jer želimo da ovaj koridor, koji na sjajan način simbolizira europske integracije, dođe do Ploča", kazao je Sanader.

Premijer je rekao i kako Hrvatska "želi prijateljstvo i dobrosusjedstvo sa Slovenijom, ali da to, kao ni članstvo u EU, neće kupovati teritorijem".

"Poručujem da će Hrvatska uči u EU, kao što je ušla u NATO, jednako kao što je ušla i Slovenija, a da se ne mora riješiti granično pitanje, jer to neće i ne može biti uvjet za ulazak Hrvatske u EU", istaknuo je premijer Sanader.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks rekao je kako se izgradnjom nove dionice autoceste A5 ispunjava obećanje Vlade o povezivanju panonske i jadranske Hrvatske autocestom te potvrđuju nastojanja da se ova regija uključi u paneuropske prometne koridore.

Ocjenivši kako je otvorenje ove dionice autoceste povijesni događaj, kojim se Osijek povezuje s ostalom mrežom autocesta u Hrvatskoj i Europi, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta podsjetio je kako je od 2004. u Hrvatskoj izgrađen i pušten u promet 501 kilometar autocesta.

Dodao je kako je u postupku natječaj za gradnju mosta preko Drave, dugog 2,5 kilometra, što će biti nastavak ove autoceste prema Baranji i granici s Mađarskom, te najavio kako uskoro počinju radovi na gradnji autoceste Dubrovnik-Ploče.

Predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Jurica Prskalo kazao je kako je izgradnjom ove dionice dovršeno 70 posto hrvatskog dijela međunarodnog 5C koridora, a ukupna mreža autocesta u Hrvatskoj ovime je povećana na 1.224 kilometra.

Novu dionicu autoceste blagoslovio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić. (hina/metro-portal)

17.04.2009. 16:35:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh