« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
KRČKI PUTEVI

Otvorena Baščanska staza glagoljice

Društvo 'Sinjali' u baščanskoj dolini postavilo je 31 skulpturu koja posjetioce vodi kroz glagoljicu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Milivoj Keber/Cropix)
Više o

Krk

,

Baščanska staza glagoljice

,

Sinjali

,

Baška

,

Ljubo de Karina

Baščanska staza glagoljice, sastavljena od skulptura u obliku glagoljskih slova, danas je svečano otvorena u Baškoj na otoku Krku. Projekt je pokrenulo i ostvarilo Društvo 'Sinjali' iz Baške.

Staza počinje skulpturom glagoljskog slova 'Az' na Treskavcu, prijevoju na ulazu u baščansku dolinu, a prije tri godine prvo je postavljeno na stazu. Autor skulpture kao i još triju većeg formata u sklopu staze je akademski kipar Ljubo de Karina.

Ostalih 30 skulptura izradili su studenti umjetničkih akademija iz više zemalja u likovnim radionicama na Krku. Baščanska staza glagoljice završava posljednjom skulpturom na rivi u baščanskoj lučici. Skulpturna slova postavljena su na istaknutim položajima uzduž doline i okolnih obronaka.

Danas je u sklopu svečanosti u samostanu sv. Lucije u Jurandvoru otvorena izložba o nastanku staze. Izložbu je otvorila predsjednica Društva 'Sinjali' Branka Polonijo. Visoki pokrovitelj izrade Baščanske staze glagoljice je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Društvo 'Sinjali', osnovano 2006. u Baškoj kako bi djelovalo u području kulture, ekologije i tradicije, okuplja 30-ak aktivnih članova. Glavne djelatnosti su osmišljavanje i organiziranje umjetničkih radionica i kompleksnih umjetničko-ekoloških projekata radi oživljavanja krajolika i prostora te predstavljanje različitih oblika suvremenog stvaralaštva kao oblika specifičnoga kulturnog turizma. (hina/metro-portal)

16.10.2009. 17:54:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh