« Film
objavljeno prije 5 godina i 7 mjeseci
FESTIVALI

Otvorena 75. Mostra

Za Zlatnog lava konkurira 21 naslov, a među njima su čak 2 vesterna: 'Sisters' redateljski potpisuje canneski laureat Jacques Audiard, a tu su i braća Coen, tzv. dvoglavi redatelj, s 'Baladom o Busteru Scruggsu'

Tko dobiva Zlatnog lava?
Tko dobiva Zlatnog lava? (Arhiva)
Više o

Mostra

,

Venecija film festival

,

75. Mostra

Venecijanska Mostra, najstariji filmski festival otvorio je svoja vrata po 75. put, a filmska kritika tvrdi da publiku čeka najbolji program do sada.

Otkako je, naime, Cannes 'izbacio' Netflix iz svoje filmske utrke, svojom je produkcijom ta kuća pojačala ovogodišnji venecijanski program. U konkurenciji za Zlatnog lava je 21 naslov, a smotru je otvorio film 'Prvi čovjek'.

Dok je filmska svita nestrpljivo čekala prvi u nizu premijernih filmskih naslova, 75. Mostru otvorila je svečana dodjela nagrade 'Lav za životno djelo' - glumici Vanessi Redgrave. 

Ovdje sam među vama s dubokim osjećajem zahvalnosti i divljenja - prema ovom gradu i ovom festivalu. Jer, ovaj festival slavi kinematografiju kao umjetnost. Naglašavam riječ umjetnost - jer drugi festivali to ne čine na taj način. Obožavam ovaj grad, kao što su ga obožavali moji roditelji - koji su mu se rado vraćali. I, evo, igrom slučaja - ja sam ovdje večeras s vama,  poručila je Vanessa Redgrave.

Na kinoplatno prvi je sletio 'Prvi čovjek'. Filmska je to priča prema ukoričenom biografskom predlošku u kojemu Neila Armstronga igra Ryan Gossling, koji nastavlja suradnju s redateljem Damienom Chazellom nakon 'La la Landa' - filma koji je na ovozemaljsko putovanje krenuo upravo iz Venecije.

Za Zlatnog lava konkurira 21 naslov, a među njima su čak 2 vesterna: 'Sisters' redateljski potpisuje canneski laureat Jacques Audiard, a tu su i braća Coen, tzv. dvoglavi redatelj, s 'Baladom o Busteru Scruggsu', filmom iza kojega stoji i Netflix.

Program donosi još niz zanimljivih naslova: od remakea Argentove 'Suspirie' koju sada  potpisuje Luca Guadagnino, do oskarovca Laszla Nemesa koji stiže sa 'Zalaskom'.

Izvan konkurencije glumac Bradley Cooper predstavlja svoj redateljski debi 'Zvijezda je rođena' s Lady Gagom u glavnoj ulozi, a Mostra prikazuje i prve dvije epizode najiščekivanije serije 'Genijalne prijateljice' prema knjizi Elene Ferrante.

U petak svjetsku premijeru ima nedovršeni film Orsona Wellesa 'Druga strana vjetra' koji će na platno stići tri desetljeća od redateljeve smrti.

Bit ću kratak jer svima su ovdje dvije stvari na umu: film i večera. Istaknuo bih kako Mostra ima isti zadatak - istaknuti filmove koji reflektiraju snažnu viziju. Mi, 9-eročlani žiri, vjerojatno ćemo prestati pričati jer izbor je ove godine nevjerojatno bogat i snažan,  ustvrdio je predsjednik žirija Guillermo Del Toro.

S takvim programom - najstariji filmski festival postao je vodeći u najatraktivnijim naslovima, a sve više ih potpisuje Netflix.

31.08.2018. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh