« Film
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
FESTIVAL

Otvoren sedmi 25 FPS

Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa otvoren u Kinu SC

25 FPS
Više o

25 FPS

Sinoć je u ugodno popunjenoj dvorani Kina SC otvoren sedmi 25 FPS, Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa. Organizatorice festivala i selektorice programa konkurencije: Mirna Belina, Sanja Grbin i Marina Kožul pozdravile su okupljene, predstavile članove velikog žirija: austrijsku video umjetnicu i dizajnericu Tinu Frank, američkog autora Bena Russella i hrvatsku filmsku teoretičarku Tanju Vrvilo te članove žirija kritike: autoricu Sunčicu Fradelić, filmskog redatelja i kritičara Uroša Živanovića i teoretičarku umjetnosti i kustosicu Leonidu Kovač. Prisjetile su se i svih velikana eksperimentalnog filma koji su nas napustili tijekom protekle godine: Roberta Breera, Georgea Kuchara, Adolfasa Mekasa, Barta Vegtera i našeg Toma Gotovca te pozvale publiku da narednih pet dana gledaju pomno sastavljen festivalski program koji se završava u nedjelju 25.9. projekcijom nagrađenih festivalskih filmova.

Nakon projekcije filmova iz prvog od pet programa konkurencije, nazvanog Ni u ludilu!, festivalska publika imala je prilike vidjeti prvu atrakciju iz programa Expanded Cinema: svjetlosno-filmsku instalaciju Crta koja opisuje stožac (Line Describing a Cone) Anthonya McCalla.

Drugi dan 25 FPS-a (srijeda, 21.9.) počinje u 16 sati programom KINO 16. Posebna preporuka ide filmovima Palace u plamenu, lynchevskom komadu u režiji priznate austrijske umjetnice Mare Mattuschke i koreografa Chrisa Haringa i egzotičnom, hibridnom znanstveno-fantastičnom postapokaliptičnom dokumentarcu Slow Action autora Bena Riversa, friškog dobitnika nagrade FIPRESCI na upravo minuloj Mostri.

Nakon jučerašnjeg natjecateljskog programa, danas već znamo i prvog favorita publike - radi se o šizofrenoj animacijiVanjski svijet Davida O'Reillya. Kakva mu je konkurencija odlučite sami večeras nakon projekcije drugog natjecateljskog programa Putanje, refleksije koji počinje u 20 sati.

Program članice žirija, filmske teoretičarke i umjetničke ranateljice festivala Filmske mutacije Tanje Vrvilo, pogledajte večeras u 22 sata u Kinu SC. Program se sastoji od četiri naslova u režiji nekih od najintrigantnijih majstora sedme umjetnosti: Toshia Matsumota, Jeana Eustachea, Jean-Mariea Strauba i Dietmara Brehma. Posebno ističemo projekciju Matsumotovog underground-klasika Za moje skršeno desno oko koji će se po prvi put kod nas prikazivati s tri 16 mm projektora.

Danas se u klubu SC-a od 15 do 19 sati predstavlja prvi eksperimentalni stereoskopski 3D film - Arheo 29 autora Vladislava Kneževića. Film će se gledati 'jedan na jedan' - odnosno na 3D televizoru uz pripadajuće naočale. Film će biti moguće pogledati u četvrtak i petak na istom mjestu od 11 do 19 sati.

 

21.09.2011. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh