« Film
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Kino Studentskog centra

Otvoren Festival eksperimentalnog filma i videa

Hrvatskoj javnosti moći će vidjeti najnovije eksperimentalne uratke sa svjetske filmske scene, ali i rijetko prikazivane klasike

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Studentski centar

,

Festival eksperimentalnih filmova

Peto izdanje festivala otvorio je novi film iz ciklusa Gustava Deutscha, "FILM ist. a girl & a gun", nadahnut Godardovom izjavom da su "djevojka i revolver" sve što treba za dobar film. Uz filmsku projekciju za otvorenje je priređen i glazbeno-filmski performans s autorima glazbe za taj film.

Jedna od novosti festivala je veći broj filmova u natjecateljskom programu, njih 54, koji pokrivaju širok raspon eksperimentalnih filmskih žanrova, od onih koji otkrivaju nove mogućnosti filmske vrpce i ispituju filmske sintakse i tehnike, do kompjuterskih i digitalnih animacijskih postupaka.

Svoje nove filmove predstavit će tajlandski redatelj Apichatpong Weerasethakul, njemački autor Matthias Mueller, francuski redatelj Patrick Bokanowski te prošlogodišnji dobitnik nagrade kritike, Johann Lurf iz Austrije. Među autorima još se ističu Nathaniel Dorsky, eksperimentalist iz San Francisca te irski autor David O'Rilley, dobitnik "Zlatnog medvjeda" na Berlinskom filmskom festivalu.

U popratnom programu predstavit će se autori suvremene domaće eksperimentalne scene, retrospektiva nizozemskog filma, domaći likovni umjetnici koji su se okušali u filmu.

Program "Prošireni film", organiziran u suradnji s Kulturom promjene SC-a, u četiri će se performansa baviti odnosom autora, publike i filmske projekcije. Uz performans na otvorenju, u okviru tog programa održat će se nastupi njemačkih umjetnika Juergena Reblea i Thomasa Koenera, francuske skupine "La Cellule d'Intervention Metamkine" te nizozemskog autora Edwina Van Der Heidea.

Festival će završiti 27. rujna projekcijom nagrađenih filmova, a ulaz na sve projekcije, osim za "Prošireni film", su besplatne. (Hina/Metro-portal)

22.09.2009. 22:06:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh