« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

Otvoren Croatia Boat Show

Jedan od deset najboljih nautičkih sajmova u svijetu važan za promociju hrvatskog turizma.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Joško Ponoš, CROPIX)
Više o

Split

,

turizam

,

Damir Bajs

,

Croatia Boat Show

,

Ivan Kuret

,

nautika

,

sajam nautike

Ministar turizma Damir Bajs otvorio je danas u Splitu 11. međunarodni sajam nautike "Croatia Boat Show" na kojem je na 140.000 četvornih metara akvatorija ispred splitske Rive i trajektne luke predstavljeno 1355 izlagača, te je, uz ostalo, izloženo oko 450 brodova, od čega 30-tak jedrilica.

Organizator međunarodnog sajma nautike je tvrtka "Profectus", a sajam će biti otvoren do 5. travnja.

Ministar Bajs istaknuo je kako je ovaj splitski sajam među deset najboljih nautičkih sajmova u svijetu te je iznimno važan za promociju hrvatskog turizma.

"Sada kada se zbog nastupajuće gospodarske krize mnogi sajmovi diljem svijeta zatvaraju, u Splitu se organizira ovaj nautički sajam zbog kojeg će u Split doputovati gosti iz svijeta u 100-tinjak privatnih zrakoplova. Očekuje se da će sajam imati ukupno 50.000 posjetitelja što je, uz veliku medijsku pozornost, važna promocija Hrvatske kao turističke destinacije", rekao je ministar turizma Bajs.

Podsjetio je da je međunarodni sajam nautike "Croatia Boat Show" i prodajne naravi na kojem i hrvatski brodograditelji imaju što pokazati.

Uz brodove posjetitelji će na sajmu moći pronaći i sve ostalo što ide uz brodove, od opreme i odjeće vodećih svjetskih proizvođača, do brodske elektronike, motora, ribolovne opreme, te ponude banaka i osiguravajućih kuća. Tradicionalno, u sklopu sajma održat će se i cijeli niz popratnih manifestacija, od modnih revija i regata, do predavanja, tribina i okruglih stolova vezanih uz more i nautički biznis.

Ministar Bajs najavio je kako se u Hrvatskoj planira izgraditi 15 tisuća novih vezova za nautičare, ali da će se pri tomu voditi računa da se pri izgradnji novih marina sačuva prirodna ljepota i zaštiti okoliš.Ministar turizma Bajsa naglasio je kako nautički turizam u Hrvatskoj ostvaruje 6 posto dolazaka u Hrvatsku i 10 posto ukupnih turističkih prihoda, te kako su turisti-nautičari više od 80 posto visokoobrazovani s mjesečnim primanjima većim od tri tisuće eura.

"To su najzahtjevniji ali i najzahvalniji gosti, oni puno traže ali su spremni i platiti, pa su ovakvi sajmovi iznimno važni", dodao je ministar Bajs.

Kazao je i kako je nautički turizam onaj dio turističke djelatnosti koji ove sezone, s obzirom na krizu, očekuje "najmanje minuse".

Državni tajnik za more Branko Bačić izvijestio je kako je izgradnja 15 tisuća novih vezova za nautičare dio Vladine strategije "tri puta petnaest", kojom je planirano da se u idućih deset godina izgradi 15 tisuća novih vezova na 15 prestižnih odredišta diljem Jadrana, te da se dostigne godišnja zarada od nautičkog turizma od 15 milijardi kuna.

Dodao je kako je prošle godine u Hrvatskoj od nautičkog turizma zarađeno 800 milijuna eura.

Splitski gradonačelnik Ivan Kuret ocijenio je kako je međunarodni sajam nautike "Croatia Boat Show" svjetski proizvod zbog kojeg se dolazi u Split. (hina/metro-portal)

28.03.2009. 20:27:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh