« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

Lokalno rješenje za globalnu krizu

SDP je prihvatio političko-programsku deklaraciju i optužio HDZ-ovu vlast za aktualnu krizu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek, CROPIX)
Više o

HDZ

,

Vlada

,

Zoran Milanović

,

SDP

,

globalna kriza

,

gospodarska kriza

,

decentralizacija

,

regionalna politika

,

regionalni razvoj

,

Lokalna rješenja za globalnu krizu

SDP-ovi izaslanici na današnjoj su stranačkoj tematsko-izvještajnoj konvenciji prihvatili političko-programsku deklaraciju kojom se, kao lokalno rješenje za globalnu krizu, ističe decentralizacija Hrvatske te uravnotežen regionalni razvoj.

Deklaraciju je predstavio predsjednik stranke Zoran Milanović, rekavši kako je SDP, za razliku od stranaka na vlasti, svjestan činjenice da politika treba biti lokalna jer ljudi u najvećoj mjeri žive lokalno, da je centralizirana država hendikep za Hrvatsku.

"Hrvatska je, nažalost, pod dominacijom jedne stranke. Vidim blindirane glave, a ne aute, blindirane mozgove, interese, kartele. To je ono što Hrvatsku razlikuje od naprednih i dinamičnih malih država", ustvrdio je Milanović, dodavši da je deklaracija sinteza onoga što SDP radi i vidi pred sobom.

SDP u deklaraciji, uz ostalo, ističe kako je krajnje vrijeme da se regionalna politika institucionalno i sadržajno uskladi s industrijskom politikom.

Zalažu se za promjenu prioriteta regionalne i lokalne razvojne politike po modelu 3 puta 3 - trećina u potporu poduzetništvu, inovativnosti i novih tehnologija, trećina u novo zapošljavanje i obrazovni razvoj, te trećina u regionalnu i lokalnu infrastrukturu.

SDP-ovci traže što skorije donošenje strategije regionalnog razvoja i zakona o regionalnom razvoju, pri čemu kao primarni cilj izdvajaju povećanje konkurentnosti regionalnog gospodarstva te smanjenje ekonomske i socijalne nejednakosti hrvatskih krajeva.Nužna je, smatraju, i nova faza upravne i fiskalne decentralizacije te osiguranje veće razvojne snage lokalnih jedinica, koje, kažu, trebaju raspolagati s mnogo više ukupnih javnih prihoda.

SDP se zauzima i za snažniji sustav solidarnosti bogatijih krajeva prema siromašnijima, novu kategorizaciju područja s razvojnim teškoćama, te unaprjeđenje sustava fiskalnog izravnanja kako bi se građanima osigurao približno jednak standard usluga u zdravstvu, školstvu i socijali.

Osim mjera za poticanje lokalnog razvoja te ranije predstavljenih antirecesijskih mjera, SDP u deklaraciji kritizira vlast predvođenu HDZ-om koju drži "najodgovornijom za aktualnu krizu".

S tim u vezi SDP tvrdi da vlast svoju nesposobnost i pogreške opravdava posljedicama svjetske financijske i ekonomske krize, a da svoju politiku zasniva na korupciji, povlašćivanju odabranih, nesigurnosti i besperspektivnosti građana.

U SDP-u smatraju kako Vlada europski put Hrvatske ne vidi u očuvanju nacionalnih potencijala i vrijednosti, već u njihovu trošenju i rasprodaji, da joj cilj nije rješavanje gospodarskih i socijalnih problema, nego očuvanje vlastitog položaja.

"Ta politika nije politika pukih pogrešaka, nego politika posve određenih namjera. Takva vlast i sama je dio gospodarskog i socijalnog te glavno mjesto političkog problema Hrvatske, od nacionalne do lokalne razine", navodi se u deklaraciji SDP-a, prihvaćanjem koje su zaključili svoju konvenciji "Lokalna rješenja za globalnu krizu". (hina/metro-portal)

28.03.2009. 20:07:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh