« Film
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Vukovar - grad filma i zabave

Otvoren 3. Vukovar film festival

Lennonov evergreen Imagine kao uvertira za filmske večeri na lijepom plavom Dunavu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (VFF)

Sinoć je na dunavskom šlepu otvoren 3. Vukovar film festival. U uvodnom protokolarnom programu ispred zemlje partnera Njemačke, prisutne je pozdravio njemački veleposlanik, gospodin Bernd Fischer a u ime grada Zagreba, supokrovitelja festivala, govorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. U ime domaćina i organizatora, festival su otvorili vukovarski gradonačelnik Željko Sabo  te direktor festivala Igor Rakonić. Rakonić je zahvalio na potpori tijekom prvog, drugog te naravno i trećeg festivala.

Da je to festival ljudi i za ljude potvrđeno je šarmantnim najavama samih Vukovaraca koje će se vrtiti prije svih šlepskih naslova. Gradonačelnik Željko Sabo je kao posebni izaslanik predsjednika RH Stipe Mesića pozdravio sve Vukovarce te istaknuo da se nada kako će se festival nastavljati etablirati kao jak regionalni događaj. Cijelu atmosferu upotpunio je zvučni zapis legendarnog evergreena Imagine, Johna Lennona. Time je festival i svečano otvoren.

Jedna od zanimljivosti ovogodišnjeg festivala jest da će prvonagrađeni redatelj dugog igranog filma dobiti sedmodnevno ljetovanje na otoku Hvaru što je rezultat dobrih odnosa grada Hvara te grada Vukovara. Nadamo se da će ta nagrada  postati i tradicija Vukovar film festivala.

Zbog nepredviđenih tehničkih poteškoća kratki film Suzuki sinoć nije prikazan, no svakako će se prikazati u narednim danima festivala.  Tako je filmski zvučni zid na šlepu sinoć probio dugi njemački naslov, Berlin Calling, elektro oda modernom Berlinu, a ispred kojeg se publici poklonila montažerka filma Anne Fabini.

No cijeli je program započeo još jučer ujutro američkim crtanim filmom Čimpanze u svemiru kojim je startao program Matineja a koji će zabavljati djecu i one starije svakog jutra s početkom u 10h, u Ružičkinoj kući.

Potom je u 13h uslijedila prava poslastica za sve filmofile, prvi iz bogate ponude Retrospektive suvremenog njemačkog filma, naslov S druge strane. Film je to već kultnog njemačkog redatelja turskog podrijetla Fatiha Akina, osvajača Zlatnog medvjeda filmom Glavom kroz zid.

Dva zanimljiva Mađara obilježila su dokumentarnu sekciju Ružičkinog programa. Špijuni iza željezne zavjese bacili su uvid na male tajne velikih špijunskih majstora dok je dokumenatarac Pjesme su život prikazao velebni orkestar od 27 glazbenika, Roma, Rumunja, Mađara, razigranih kroz pjesmu i ples, kroz život.

Izložba fotografija eminentnog njemačkog fotografa Norberta Enkera otvorena je u Gradskom muzeju Vukovar, Galerija Oranžerija. Izložba pod nazivom Granični slučaj na temu pada Berlinskog zida moći će se pogledati svakog dana od 07.00 - 15.00, upad je besplatan.

Sutra opet poslastice. Rano izjutra djeca će hrliti na Veliku avanturu malog dinosaura a hit Ružičkina dana su kontroverzni srpski dokumentarac Život, Antala Szilarda te austrijski doku o globalnom tijeku novca, Uzmimo lovu, Erwina Wagenhofera. Navečer, oskarovac ( japanski Odlasci) te Cristian Mungiu u omnibusu ( Priče iz zlatnog doba).

Šlep i Ružička otvoreni su za sve filmske zaljubljenike, vukovarska ada je otvorena za sve kampere, a Dunav je prepun kupača. Brod na Dunavu svake večeri priprema zabavu koja će izvanrednom uredbom gradonačelnika trajati do ranih jutarnjih sati. Svi vukovarski kafići također svoj rad za trajanja festivala produžuju sa 24.00 na 2.00.

U dvorištu Gradskog muzeja Vukovar, Dvorac Eltz za vikend će raditi Film Festival House sa zabavnim programom i to od 16.00- 03.00h.

Vukovar postaje grad filma no i grad zabave, napokon!       

Čarolija na rijeci se nastavlja !

www.vukovarfilmfestival.com

27.08.2009. 10:49:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh