« Film
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
SFF

Otvoren 24. Sarajevo Film Festival

Direktor i još tijekom rata u Bosni i Hercegovini utemeljitelj SFF-a Mirsad Purivatra kazao je uoči otvaranja festivala kako njegovo ovogodišnje izdanje donosi novu kvalitetu ali i rekord

Sarajevo Film Festival po 24. put
Sarajevo Film Festival po 24. put (SFF)
Više o

Sarajevo Film Festival

,

program

,

24. SFF

Ove godine u okviru osamnaest različitih programa do 17. kolovoza kada festival završava bit će prikazano 266 filmova iz 56 zemalja uključujući tu 51 svjetsku i 26 međunarodnih premijera.

Direktor i još tijekom rata u Bosni i Hercegovini utemeljitelj SFF-a Mirsad Purivatra kazao je uoči otvaranja festivala kako njegovo ovogodišnje izdanje donosi novu kvalitetu ali i rekord. Bit će ovo veliki, najveći festival do sada jer imamo rekordni broj filmova", kazao je Purivatra.

On je na samom otvaranju SFF-a turskom redatelju Nuri Bilge Ceylanu uručio nagradu "Počasno srce Sarajeva" za ukupni doprinos filmskoj umjetnosti a izbor iz njegovih najboljih filmova sarajevska će publika moći vidjeti u okviru programa "Tribute to". Purivatra je lazao kako je dolazak ovakvih umjetnika iznimno važan ali je istaknuo kako podjednaku važnost ima i gostovanje regionalnih zvijezda pri čemu je izrijekom pomenuo hrvatske redatelje Bobu Jelčića i Antonija Nuića čiji su filmovi uvršteni u natjecateljski program SFF-a.

Oskarovac Pawel Pawlikowski upravo je za "Hladni rat" dobio nagradu za najbolju režiju na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu a bit će posebni gost SFF-a. "

Hladni rat" portretira ljubavnu priču između dvoje ljudi različitog podrijetla i temperamenta koje je sudbina fatalno spojila. Smješten je u vrijeme hladnog rata tijekom 1950-ih u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu a glume Tomasz Kot, Joanna Kulig, Agata Kulesza, Jeanne Balibar, Cédric Kahn.

O okviru programa "Open air" SFF-a koji tradicionalno privlači najveći broj posjetitelja i za kojega su rezervirani najveći prostori za projekcije publika će moći vidjeti film "Svi znaju" u režiji i po scenariju Asghara Farhadija. Taj afirmirani iranski filmski umjetnik ove godine je i na čelu žirija koji će u Sarajevu ocjenjivati igrane filmove u natjecateljskoj konkurenciji.

Na repertoaru programa "Open air" su i američki "Divlji život" čiju režiju potpisuju Paul Dano i Zoe Kazani "Kapernaum" redateljice Nadine Labaki koji je u Cannesu dobio nagradu publike.

U Sarajevo u kolovozu stižu i Marcello Fonte te Edoardo Pesce, glavni glumci u filmu "Dogman" redatelja Mattea Garronea. Fonte je upravo za ostvarenje u ovom filmu dobio Zlatnu palmu u Cannesu za najboljeg glumca.

Na repertoaru su i francusko-španjolski "Anđeo" u režiji Luisa Ortege, francusko-belgijski "Potoni ili plivaj" redatelja Gillesa Lellouchea a za zadnji dan festivala predviđena je projekcija hollywoodskog hita "Špijun koji me je napucao" čiju režiju potpisuje Susanna Fogel.

Utemeljitelj i direktor SFF-a Mirsad Purivatra tvrdi kako će i ove godine 266 filmova u različitim kategorijama i različitih žanrova publici ponuditi presjek najboljih ostvarenja koja su se pojavila u regiji ali i Europi i svijetu.

Za nagradu Srce Sarajeva u kategoriji igranog filma ove se godine natječe deset ostvarenja iz šire regije među kojima su dva iz Hrvatske a još jedan je hrvatska koprodukcija.

U natjecateljski su program uvršteni "Sam samcat" Bobe Jelčića i "Mali" Antonija Nuića, ovogodišnji pobjednik festivala u Puli a u utrci za najbolji film je i film "Teret" srbijanskog redatelja Ognjena Glavonićanastao u srpsko-francusko-hrvatsko-katarskoj koprodukciji u kojemu naslovnu ulogu igra hrvatski glumac Leon Lučev.

U kategoriji najboljeg kratkog filma natjecat će se "Smrt bijela kost" čiju režiju potpisuje Filip Mojzeš dok će u istom programu, ali izvan konkurencije međunarodnu premijeru imati "Duboki rezovi", čiju režiju uz Mojzeša supotpisiju Dubravka Turić i Filip Peruzović.

U utrci za najbolji dokumentarac ovogodišnjeg SFF-a naći će se hrvatsko-švedsko koprodukcijsko ostvarenje "Ikea for Yu" u režiji Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, "Srbenka" Nebojše Slijepčevića i "90 sekundi u Sjevernoj Koreji" redatelja Ranka Paukovića.

"Sestre" Zdenka Jurilja također su u natjecateljskom programu kao dokumentarac nastao nastao u hrvatsko-bosanskohercegovačkoj koprodukciji kao i koprodukcijsko ostvarenje Hrvatske i Srbije "Okupirani bioskop" u režiji Senke Domanović.

Dodijeljene nagrade Počasno Srce Sarajeva

Dobitnici nagrade Počasno Srce Sarajeva su turski reditelj Nuri Bilge Ceylan i Nijaz Hastor, vlasnik i osnivač ASA Prevent grupacije te osnivač Fondacije Hastor. Ceylan je jedan od najcjenjenijih filmskih autora današnjice. Nagrada mu se dodjeljuje u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i podršku Sarajevo Film Festivalu. Nuri Bilge Ceylan je i počasni gost programa Posvećeno 24. Sarajevo Film Festivala. Hastor nagradu dobiva u znak priznanja za kontinuiranu podršku razvoju Sarajevo Film Festivala te za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske umjetnosti u Jugoistočnoj Europi.

11.08.2018. 17:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh