« Zagreb
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
TRADICIJA

Otvoren 13. Markov sajam na Trgu bana Jelačića

Zagrepčanima i njihovim gostima svoje proizvode i stare zanate predstavit će 60-ak izlagača, uz tradicijske zanate i vitezove

Tradicija je osnovna potka Markovog sajma
Tradicija je osnovna potka Markovog sajma (Arhiva)
Više o

Trg bana Jelačića

,

Markov sajam

,

Zagrebačko kulturno ljeto

,

izlagači

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je danas 13. Markov sajam na Trgu bana Jelačića gdje će Zagrepčanima i njihovim gostima svoje proizvode i stare zanate predstaviti 60-ak izlagača, a uz kovače, lončare, limare, stolare, sitare i druge, na sajmu će "oživjeti" vitezovi i kmetovi te ostali srednjovjekovni likovi.

U okviru sajma starih zanata koji će biti otvoren do nedjelje, 26. kolovoza, održat će se i 2. Festival renesansne glazbe.

"Markov sajam pomalo postaje zaštiti znak i gospodarsko-kulturna manifestacija Grada Zagreba koja se ove godine idealno uklopila u Zagrebačko kulturno ljeto", rekao je gradonačelnik Bandić podsjetivši da je zagrebačka ljetna kulturna ponuda započela otvaranjem Ljetne pozornice kina Tuškanac.

Bandić je ocijenio da se Markovim sajmom, s jedne strane, potiče i promiče zanatstvo i tradicijski obrti, a s druge strane ima i kulturno značenje jer će se posjetiteljima predstaviti rad kulturnih i umjetničkih društava Zagreba i okolice.

"Hrvatska i Zagreb takvim će manifestacijama odnosno tradicijskim zanatima, običajima i kulturom obogatiti Europu", ocijenio je zagrebački gradonačelnik izrazivši nadu da će i sudionici i posjetitelji moći izdržati na velikim vrućinama ovih dana. "To se zaboravi, kad je nešto dobro", poručio je otvarajući Sajam starih zanata u organizaciji "Kraljeva ulice" i Turističkih zajednica Zagreba i Koprivnice.

Direktor Turističke zajednice Grada Koprivnice Renato Labazan naveo je kako su oni zaduženi za povijesni dio Markovog sajma, stare obrte, trgovce i "likove" koji su šetali srednjovjekovnim trgovima i sajmovima sa drvenim ringišpilom i kmetskim stolcima. Ujedno je najavio Renesansni fesival 1. i 2. rujna u Koprivnici na kojem će kasni srednjovjekovni život prikazati tisuću kostimiranih sudionika iz deset zemalja.

Na Markovu sajmu sudjeluje i slikar Ivan Andrašić koji se transforimirao u renesansnog slikara i na štafelaju slika starim tehnikama te sitar i rešetar Stjepan Čižmek koji "glumi" kmeta. "Sita i rešeta", uzvikuje glasno pozivajući Zagrepčane na Sajam starih zanata.

23.08.2012. 17:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh