Metro-portal.hr

objavljeno 23.08.2012. 17:27:00
TRADICIJA

Otvoren 13. Markov sajam na Trgu bana Jelačića

Zagrepčanima i njihovim gostima svoje proizvode i stare zanate predstavit će 60-ak izlagača, uz tradicijske zanate i vitezove

Tradicija je osnovna potka Markovog sajma
Tradicija je osnovna potka Markovog sajma (Arhiva)

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je danas 13. Markov sajam na Trgu bana Jelačića gdje će Zagrepčanima i njihovim gostima svoje proizvode i stare zanate predstaviti 60-ak izlagača, a uz kovače, lončare, limare, stolare, sitare i druge, na sajmu će "oživjeti" vitezovi i kmetovi te ostali srednjovjekovni likovi.

U okviru sajma starih zanata koji će biti otvoren do nedjelje, 26. kolovoza, održat će se i 2. Festival renesansne glazbe.

"Markov sajam pomalo postaje zaštiti znak i gospodarsko-kulturna manifestacija Grada Zagreba koja se ove godine idealno uklopila u Zagrebačko kulturno ljeto", rekao je gradonačelnik Bandić podsjetivši da je zagrebačka ljetna kulturna ponuda započela otvaranjem Ljetne pozornice kina Tuškanac.

Bandić je ocijenio da se Markovim sajmom, s jedne strane, potiče i promiče zanatstvo i tradicijski obrti, a s druge strane ima i kulturno značenje jer će se posjetiteljima predstaviti rad kulturnih i umjetničkih društava Zagreba i okolice.

"Hrvatska i Zagreb takvim će manifestacijama odnosno tradicijskim zanatima, običajima i kulturom obogatiti Europu", ocijenio je zagrebački gradonačelnik izrazivši nadu da će i sudionici i posjetitelji moći izdržati na velikim vrućinama ovih dana. "To se zaboravi, kad je nešto dobro", poručio je otvarajući Sajam starih zanata u organizaciji "Kraljeva ulice" i Turističkih zajednica Zagreba i Koprivnice.

Direktor Turističke zajednice Grada Koprivnice Renato Labazan naveo je kako su oni zaduženi za povijesni dio Markovog sajma, stare obrte, trgovce i "likove" koji su šetali srednjovjekovnim trgovima i sajmovima sa drvenim ringišpilom i kmetskim stolcima. Ujedno je najavio Renesansni fesival 1. i 2. rujna u Koprivnici na kojem će kasni srednjovjekovni život prikazati tisuću kostimiranih sudionika iz deset zemalja.

Na Markovu sajmu sudjeluje i slikar Ivan Andrašić koji se transforimirao u renesansnog slikara i na štafelaju slika starim tehnikama te sitar i rešetar Stjepan Čižmek koji "glumi" kmeta. "Sita i rešeta", uzvikuje glasno pozivajući Zagrepčane na Sajam starih zanata.

23.08.2012. 17:27:00
http://metro-portal.hr/otvoren-13-markov-sajam-na-trgu-bana-jelacica/73475/