« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
JEAN ASSELBORN

Otvaranje Poglavlja 23 odredilo bi točan datum ulaska Hrvatske u EU

Države članice EU svjesne su činjenice da je otvaranje Poglavlja 23 - "Pravosuđe i temeljna prava" politička odluka koju treba donijeti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Europska unija

,

Hrvatska

,

Poglavlje 23

,

Blake Griffin

Luksemburg će to u potpunosti poduprijeti, rekao je u četvrtak u Zagrebu luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn nakon sastanka s hrvatskim ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem.

"Vjerujem da će otvaranje tog poglavlja otvoriti vrata za određivanje točnog datuma ulaska Hrvatske u Europsku uniju", rekao je Asselborn na zajedničkoj konferenciji za novinare u zgradi Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

"Vjerujem u blisku suradnju EU-a i RH u ostvarenju tog cilja jer je iznimno važno da, nakon Slovenije, u Uniju idućih godina ili čak mjeseci uđe još jedna zemlja iz sastava bivše Jugoslavije", rekao je Asselborn novinarima, napominjući kako će Luksemburg poduprijeti tu političku odluku koja je važna za stabilnost cijele regije.

Luksemburški ministar vanjskih poslova istaknuo je kako je ugodno iznenađen političkom voljom koju Hrvatska iskazuje snažnim poticanjem suradnje svih zemalja regije jer, kako je dodao, "nije važno samo ono što se događa u pregovorima u Bruxellesu, nego pristup EU-u uvelike ovisi o plodnoj suradnji zemalja regije na svim područjima".

Asselborn je istaknuo tri važne točke u hrvatskome pristupnom procesu. Kao prvu naveo je granični spor sa Slovenijom, pri čemu je ocijenio da su obje strane učinile "presudni korak" dogovorom da će poštovati pravorijek arbitraže. "Svaka čast vladama Hrvatske i Slovenije i narodima dviju država na hrabrosti", istaknuo je Asselborn.

Kao drugu glavnu točku u pregovorima luksemburški ministar spomeno je pregovaračko poglavlje o tržišnom natjecanju, osobito pitanje privatizacije brodogradilišta. Ocijenio je to vrlo teškim problemom zbog velikog broja radnih mjesta koja su u pitanju i zbog tradicije brodogradnje u Hrvatskoj, pri čemu je izrazio nadu da će hrvatska vlada pronaći rješenje.

Kad je riječ o trećoj točki, otvaranju Poglavlja 23, Asselborn je rekao da će glavni tužitelj haaškog suda Serge Brammertz u ponedjeljak, dva dana prije izlaganja u Ujedinjenim narodima, biti na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Luxembourgu.

"Vjerujem da ova hrvatska vlada čini sve, i da će to činiti ubuduće, da se ostvari puna suradnja s haaškim sudom, osobito u pogledu učinkovitog traženja topničkih dnevnika iz 'Oluje'", rekao je Asselborn. (hina/metro-portal)


10.06.2010. 20:30:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh