« Kultura
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
IZLOŽBE

Otvara se izložba Davida Byrnea u galeriji Contra

U petak 11. ožujka u 19 sati u galeriji Contra u Frankopanskoj 22 (u dvorištu) otvara se izložba umjetnika Davida Byrnea

David Byrne je umjetnik s pregršt talenata
David Byrne je umjetnik s pregršt talenata (Arhiva)
Više o

izložba

,

David Byrne

,

galerija Contra

David Byrne rođen je 1952. godine u Dumbartonu u Škotskoj. Studirao je na umjetničkom sveučilištu Rhode Island i Maryland. Najpoznatiji je kao osnivač i pjevač kultne i jedne od najkreativnijih grupa 70ih Talking Heads čija je eksperimentalna glazba i alternativni rock postala mainstream. Nagrađivani je pjevač, glazbenik, skladatelj, tekstopisac. Takodjer je glumac, osnivač diskografske kuće Luaka Bop i umjetnik.

Djela tog multitalentiranog i svjetski priznatog umjetnika biti će izložena u galeriji Contra te će prvi puta hrvatska publika imati priliku vidjeti mali, ali važan dio umjetnikovog širokog dijapazona interesa koji uvijek uspješno realizira.

Njegovo zanimanje za fotografiju i dizajn počinje na studiju no tek od 90ih počinje izlagati svoj rad koji uključuje fotografije, knjige i časopise. Kao i njegovi filmski i muzički projekti, njegova fotografija često je opisivana kao uzvišenje ili banaliziranje svakodnevnice do razine umjetnosti. Stvara ikone od svakodnevnih materijala i traži sveto u obečašćenom. Byrneove fotografije mogu se podijeliti na one koje snima na putovanjima i one koje snima u svom studiju koristeći različite mogućnosti fotografskog medija od polaroida do digitalnog procesa. Fotografije knjiga predstavljaju umjetnikov interes u pravcu uzvišenog efekta korporativne američke prožimajuće estetike. On sravnjuje subverzivne slike i tekst motivacijske literature i oglašivačkih kampanja.

Kao i njegov imenjak David Bowie, Byrne je za života postao legenda, te je svojom originalnošću osigurao vječnu slavu.

Galerija Contra djeluje u samom središtu Zagrebu od 2014. godine i promovira vrhunska svjetska imena poput umjetnika Gerharda Richtera, Andrea Butzera, Ulricka Wulffa, Cheng Yuzhenga te umjetnica Tian Tian Wang, Ce Jian kao i mnoge druge suvremene međunarodne i domaće autore koji danas imaju utjecaj na međunarodnoj sceni.

07.03.2016. 11:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh