« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
POZITIVAN POMAK

Otkriveno cjepivo protiv herpesa

Pretpostavlja se da je herpesom tip 1 zaraženo oko 90 posto ljudi starijih od 50 godina, a znanstvenici su konačno pronašli cjepivo koje bi moglo protiv sproječiti dosada neizlječivu bolesti

Fotografija vijesti
Više o

herpes

,

genitalni herpes

,

cjepivo protiv herpesa

Tim znanstvenika sa sveučilišta St. Louis napravili su ogroman korak u razvijanju efektivnog cjepiva protiv jednog oblika herpesa, a rezultate istraživanja su objavili u stručnom glasilu New England Journal of Medicine, piše Private MD Labs.

U izvješću stoji da su znanstvenici kreirali cjepivo koje imam parcijalni efekt u sprječavanju zaraze virusom  herpes simplex tip 1, koji se najčešće manifestira kao oteklina na usnici. Cjepivo nije u stanju spriječiti infekciju herpesom simplexom tip 2, iliti genitalnim herpesom, ali znanstvenici tvrde da su rezultati studije potvrdili kako su na dobrom putu.

„Ovo je veliki korak pri kreiranju funkcionalnog cjepiva protiv spolne bolesti uzrokovane virusom herpesa. Na dobrom smo putu da u bliskoj budućnosti napravimo cjepivo koje će biti djelotvorno na oba tipa herpesa", rekao je Robert Belshe, voditelji istraživanja.

Herpes simplex tip 2, odnosno HSV-2 iliti genitalni herpes, manifestira se u obliku mjehurića na genitalijama, a pošto nema lijeka prevencija je najbolji način zaštite. 

08.01.2012. 17:04:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh