« Iza ogledala
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
SKRIVENO ZNANJE

Otkrivene tajne poruke drevnih Platonovih tekstova

O njegovim djelima raspravljalo se i debatiralo više od 2000 godina, no čini se kako grčki filozof Platon još uvijek ima par iznenađenja u rukavima

Otkrivene tajne poruke drevnih Platonovih tekstova
Otkrivene tajne poruke drevnih Platonovih tekstova (Shutterstock)
Više o

Platon

,

uređivanje obrva

,

pjesma kitova

,

hologrami

,

18. travnja

,

Bela Tarr

Naime, britanski akademici tvrde da su otkrili seriju tajnih poruka skrivenih i nekim od najutjecajnijih i najslavnijih djela antičkog svijeta. Kodovi sugeriraju da je Platon bio tajni sljedbenik filozofa Pitagore, te dijelio njegovo vjerovanje kako tajna svemira leži u brojevima i matematici.

Tvrdnje da stari tekstovi sadrže tajne poruke normalno bi trebalo uzeti s dozom skepse. No posljednju studiju proveo je priznati znanstvenik sa Sveučilišta Manchester, a prihvatili su je i vodeći britanski akademici.

Kako navodi dr. Jay Kennedy, neka od najvažnijih Platonovih uvjerenja skrivena su u njegovim rukopisima. ˝Platonove knjige odigrale su glavnu ulogu u stvaranju zapadnjačke kulture, no misteriozne su te sadrže zagonetke. U njegovo doba, mnogi sljedbenici tvrdili su kako knjige sadrže skrivena značenja i kodove, no to je moderna znanost odbacila.˝

>> 7 izgubljenih knjiga koje bi promijenile svijet

˝Radilo se o dugoj i uzbudljivoj potrazi, no uspio sam razbiti šifre. Dokazao sam da knjige sadrže kodove i simbole, te da njihovo otkrivanje pokazuje tajnu Platonovu filozofiju. Rezultati su bili zadivljujući - kao da ste otvorili grobnicu i našli sveske evanđelja koje je pisao sam Isus˝, dodaje dr. Kennedy.

Ključ otkrivanja Platonovog koda leži u grčkoj glazbenoj ljestvici od 12 tonova, koja je bila popularna među sljedbenicima ranijeg filozofa Pitagore. Dr. Kennedy otkrio je da ključne fraze, riječi i teme pašu u regularne intervale kroz Platonov rukopis, te da odgovaraju poziciji tonova u glazbenoj ljestvici. Njegovo najslavnije djelo ˝Republika˝, sadrži 12,000 Homerovih linija teksta. Dr. Kennedy otkrio je da se svakih 1000 linija, Platon vraća muzičkoj temi.

Znanstvenik smatra da bi slijed simbola bio očit drevnim sljedbenicima Pitagore. Stoljeće prije, Pitagora je izjavio kako planeti i zvijezde stvaraju nečujnu glazbu ili ˝harmoniju sfera˝, te da tajna svemira leži u matematici. Prisutnost i priroda skrivenih kodova sugerira kako je i Platon vjerovao isto, te da je 2000 godina prije stvaranja moderne znanosti, ostavio poruku kako matematika i logika vladaju svemirom, a ne bogovi.

Dr. Kennedy vjeruje da Platon nije koristio kodove radi zabave, već zbog vlastite sigurnosti. Naime, neki od njegovih učitelja smaknuti su zbog hereze. Tajnovitost je bila normalna u antička vremena, posebice za ezoterično i religijsko znanje, no u slučaju Platona, to je bilo pitanje života i smrti.

Platon je vodio dramatičan život. Napisao je najmanje 30 knjiga te osnova prvo svjetsko sveučilište, koje je nazvao Akademija. Dopustio je ženama da studiraju na Akademiji, što je bilo suprotno tradiciji vremena, te je bio zastupnik slobodnog odabira supružnika nasuprot tradiciji dogovorenih brakova, a zalagao se i za prava homoseksualaca.

˝Ovo je početak nečeg velikog. Trebat će proći generacije kako bi potpuno otkrili posljedice i utjecaj tih poruka. Svih 2000 stranica sadrže neotkrivene simbole˝, zaključio je dr. Kennedy.

30.06.2010. 09:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh