« Život
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Otkrivene bakterije koje razaraju kamen

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

bakterija Rubrobacter

,

raspadanje kamena

,

bakterije koje napadaju građevine

Zgrade ne propadaju samo zbog klimatskih utjecaja i onečišćenja okoliša, nego i zbog djelovanja bakterija koje su otkrivene na Iberijskom poluotoku i koje razgrađuju kamen, objavljeno je u utorak.

U grobnicama u Španjolskoj i u jednoj crkvi u Portugalu otkriveno je pet rodova bakterija Rubrobacter, koje razgrađuju kamen, objavili su španjolski i portugalski znanstvenici u njemačkom prirodoznanstvenom časopisu "Naturwissenschaften".

Prije ovog otkrića, bile su poznate samo tri vrste te bakterije, koje za razliku od novo otkrivenih uspijevaju samo na temperaturama od 45 do 80 stupnjeva Celzija.

Znanstvenici pod vodstvom Leonile Laiz s Instituta za prirodne resurse i agrobiologiju u Sevilli istraživali su grobove u rimskoj nekropoli u Carmoni u Španjolskoj i u crkvi Vilar de Frades u Portugalu.

Pritom su dopustili novootkrivenim bakterijama da rastu na kamenim kockama, a one su se selile u unutrašnjost kamena, razmnožavale se i stvarale kristale soli.

U slučaju sušenja kamena, bakterije su se odvajale i sa sobom povlačile sićušne komadiće kamena. Na dugi rok ti procesi mogu izazvati velike štete na spomenicima, grobnicama i zagradama, smatraju znanstvenici. (hina/metro-portal)

29.10.2008. 09:23:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh