« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PRAVO IZNENAĐENJE

Otkrivena nova vrsta divovskog guštera s dvostrukim penisom

Gušter veličine skoro 2 metra tajanstvena je vrsta koja se hrani voćem, a otkrivena je u šumama gusto naseljenog filipinskog otoka Luzon

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Daily Mail)
Više o

Filipini

,

divovski gušter

,

nova vrsta

Ovo otkriće znanstvenici su opisali kao ˝neočekivano iznenađenje˝, što zbog urbaniziranosti područja na kojem je otkriven, što zbog toga što je na otoku većina šuma posječena. Što je također neobično jest otkriće relativno velike životinje u  takvom okruženju.

Ova vrsta (Varanus bitatawa) ograničena je na centralni i sjeverni dio šuma planinskog lanca Sierra Madre, gdje su biolozi proveli relativno malo istraživanja o reptilima i vodozemcima. Genetski testovi otkrili su kako se radi o drugačijoj vrsti od bliskog mu monitor guštera, koji je geografski razdvojen trima rječnim dolinama.

Gušter ima unikatno obilježje i neobičnu seksualnu anatomiju. Koža mu je plavo-crne boje s žutim točkama dok je rep u bojama crne i zelene.

Mužjaci imaju dvostruki penis, koji se još naziva i hemipenis, a može se naći kod nekih zmija i guštera. Dva penisa koriste se naizmjenično, a ponekad sadrže i bodlje koje mužjaku pomažu da se stabilizira prilikom parenja.

Istraživači sugeriraju da je riječ o tajanstvenoj vrsti koja nikad ne napušta šume i ne dolazi u otvoreno područje. Dodaju kako bi gušter, koji karakterizira neotkrivenu prirodu Filipina, mogao postati zaštitni znak za zaštitu preostalih šuma u regiji.

07.04.2010. 09:12:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh