« Život
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
OKRUTNI SVEMIR

Otkrivena "kanibalistička" zvijezda koja jede planete

Astronomi iz NASA-e otkrili su kanibalističku zvijezdu koja jede manje zvijezde ili velike planete

Zvijezda
Zvijezda "kanibal" (NASA)
Više o

svemir

,

planeti

,

napad na New York

,

Andy Pag

Zvijezda pod imenom BP Piscium udaljena je 1000 svjetlosnih godina, a čini se kao malo naprednija verzija Sunca, okružena gustim obručem plinova i prašine. Ovo otkriće astronomima će pružiti vrijedne informacije o tome u kakvoj interakciji mogu biti planeti i zvijezde koje stare.

I dok su diskovi karakteristike vrlo mladih zvijezda, nekoliko indikacija, uključujući i nove rezultate s teleskopa Chandra, sugeriraju da BP Psc nije ono što se u početku pretpostavljalo. Astronomi sugeriraju kako je BP Psc stara zvijezda, u tzv. fazi crvenog diva, a diskovi prašine su ostaci obližnje zvijezde ili planeta koju je uništila.

Kada zvijezdama poput Sunca ponestaje nuklearnog goriva, počinju se širiti izvan svojih prirodnih granica. ˝BP Psc pokazuje kako svemir nije uvijek prijateljsko mjesto. Primjer je da zvijezde poput našeg Sunca mogu živjeti mirno milijardama godina. No kada počinju umirati, mogu sa sobom povesti i koji obližnji planet ili zvijezdu ˝, objašnjava Joel Kastner koji je vodio studiju.

16.09.2010. 11:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh