« Život
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
ona koja je nedostajala

Otkrivena dosad nepoznata egipatska piramida

Piramida drevnog Memfisa stara je 4.300 godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Egipat

,

piramida

,

novootkrivena piramida

,

Zahi Hawass

,

pronalazak piramide

,

piramida kraljice Sešešet

Glavni egipatski arheolog Zahi Hawass objavio je u utorak otkriće 4.300 godina stare piramide u Saqqari, nekropoli vladara drevnog Memfisa, prenose agencije AP i Reuters.

Piramida je vjerojatno posljednje počivalište kraljice Sešešet, majke kraljice Teti, koja je osnovala 6. dinastiju Starog egipatskog kraljevstva i vladala od 2323. do 2291. godine prije Krista.

"Jedina piramida koja je nedostajala bila je ona kraljice Sešešet i stoga sam siguran da ova pronađena pripada njoj", rekao je Hawass te dodao "To će obogatiti naše poznavanje Starog egipatskog carstva".

Hawass je svoje otkriće predstavio na lokalitetu Nekropole Saqqara, nedaleko od Memfisa, 19 kilometara južno od Kaira.

Njegova ekipa arheologa istraživala je mjesto dvije godine, a piramida je otkrivena prije dva mjeseca, kada se ustanovila da je struktura iskopana iz pijeska, zapravo piramida.

To je 118. piramida dosad otkrivena u Egiptu, rekao je Hawass.

Smatra se da je Dinastija 6 bila posljednja dinastija Starog egipatskog carstva te da je nakon nje u Egiptu zavladala glad i socijalne pobune.

Arheolozi planiraju ući u piramidu za dva tjedna, iako se vjeruje da je i ona opljačkana.

Artefakti, među kojima je drvena statua staroegipatskog boga Anubisa te figurice za obred pokopa datiraju iz novijeg razdoblja i arheolozi zaključuju da su se Nekropolom kao grobljem koristili stanovnici u doba starog Rima. (hina/metro-portal)

11.11.2008. 15:27:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh