« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
DOBRE ILI LOŠE

Otkrivena brža metoda prepoznavanja bakterija

Metodom koju su razvili češki znanstvenici liječnici će moći u kratkom roku identificirati bakterije i znati koji lijek dati pacijentu

Otkrivena brža metoda prepoznavanja bakterija
Otkrivena brža metoda prepoznavanja bakterija (Wikipedia)
Više o

bakterije

Znanstvenici s Masarykovog sveučilišta u češkom Brnu su zajedno sa svojim kolegama iz Njemačke otkrili novu metodu kako brzo identificirati različite vrste bakterija i razlikovati one dobre od loših, javlja češka Mlada fronta Dnes. Za razliku od dosadašnjih biokemijskih testova čiji se rezultati čekaju po cijeli dan, nova metoda liječnicima omogućuje bržu dijagnozu i određivanje pravog lijeka pacijentima.

Dr. Ondrej Šedo s Odjela eksperimentalne bilogije Masarykovog Sveučilišta i njegov tim proveli su studiju objavljenu u časopisu Mass Spectrometry Reviews. Znanstvenici su uspjeli prepoznati bakterije tako što su utvrdili molekularnu masu bjelančevina u bakterijama, koristeći takozvani spektrometar mase. Na taj način znanstvenici su već sposobni identificirati 95 posto bakterija, a radi se na prepoznavanju preostalih pet posto.

>> Bakterije postaju sve otpornije na antibiotike

Prepoznavanje dobrih bakterija je važno jer one mogu očuvati život ozbiljno bolesnim pacijentima, osnažiti imunitet ili ukloniti teške želučane probleme. Kako kaže dr. Šedo, prednost ove metode nije samo u brzini, već i u mnogo većoj pouzdanosti dobivenih rezultata.

Ipak, neki liječnici s oprezom gledaju na novo otkriće. Radije se pouzdaju u klasične metode, ali priznaju da je ovo dobar smjer koji će se u budućnosti usavršiti.

27.11.2010. 19:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh