« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
senzacija u svemiru

Otkriven tajnovit Saturnov megaprsten

POGLEDAJTE VIDEO - Svemirski teleskop snimio je najveći i nikad prije viđeni prsten plinovitog planeta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (You Tube)
Više o

NASA

,

Saturn

,

megaprsten saturna

,

prstenovi Saturna

,

svemirski teleskop

,

Spitzer

Američka svemirska agencija objavila je da je teleskop Spitzer otkrio Saturnov prsten koji je dovoljno velik da obuhvati milijardu planeta veličine Zemlje.

Prsten počinje oko šest milijuna kilometara od planeta i proteže se sve do granice od dvanaest milijuna kilometara, što ga čini uvjerljivo najvećim poznatim prstenom.

NASA-ina glasnogovornica Whitney Calvin izjavila je da se tanka mreža čestica leda i prašine proteže sve do samog ruba Saturnovog svemira, a nakošena je za 27 stupnjeva u odnosu na "glavne" prstenove plinovitog diva.

Megaprsten je hladan, ali unatoč minusu od 160 Celzijevih stupnjeva u nama vidljivom svemiru zrači toplinskom radijacijom.

"Nitko prije nije okrenuo teleskop s infracrvenim instrumentima prema prstenovima Saturna koji su još uvijek vrlo neistraženi", objasnila je Calvin.

Unutar megaprstena orbitira Saturnov mjesec Feba pa stručnjaci smatraju da je upravo on izvor materijala za stvaranje ovog svemirskog fenomena te da objašnjava zašto satelit Japet ima jednu svjetlu i jednu tamnu stranu.

Naime, prsten oko Saturna orbitira u istom smjeru kao i Feba dok se Japet, drugi prstenovi i većina satelita kreću u suprotnom smjeru. Znanstvenici vjeruju kako se materijal iz vanjskog prstena kreće prema unutrašnjosti i udara u Japet.

Do sada se vjerovalo da Saturn ima sedam glavnih prstenova te nekoliko blijedih i neimenovanih.

07.10.2009. 10:19:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh