« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
HMM

Otkriven gen odgovoran za osjećaj sitosti

Australski i danski znanstvenici su kod oblića, vrste valjkastog crva s kojim ljudska vrsta dijeli čak 80% gena, otkrili gen odgovoran za osjećaj sitosti

Ovako postajemo siti
Ovako postajemo siti (Arhiva)
Više o

genetika

,

geni

,

osjećaj sitosti

,

ETS-5

Gen nazvan ETS-5 kontrolira znakove koje mozak šalje probavnom sustavu i potiče osjećaj sitosti, ali i potrebu za snom ili potrebu za tjelovježbom nakon konzumiranja hrane, objasnili su znanstvenici sa sveučilišta u Melbourneu i Kopenhagenu.

Sličan regulatorni gen postoji kod ljudi, a otkriće bi moglo utrti put stvaranju molekule koja bi mogla pomoći u kontroli pretilosti smanjenjem apetita i aktiviranjem želje za tjelesnom aktivnošću, objasnio je profesor na australskom sveučilištu Roger Pocock.

Kad želudac "uskladišti" dovoljnu količinu masnoća, mozak prima poruku koja mu signalizira da se prestane kretati, potičući fazu pospanosti. Ako nije presit, crv nastavlja s kretanjem, objasnio je znanstvenik.

"Kada su životinje gladne, traže hranu lutajući okolo. No kad su site nemaju potrebu za vrludanjem, želudac je uskladištio dovoljnu količinu masnoća, što ih potiče na spavanje", objasnio je.

"S obzirom na činjenicu da oblići dijele 80% gena s ljudima, odličan su model za istraživanje i bolje razumijevanje procesa poput metabolizma, ali i raznih bolesti koje se javljaju kod ljudske vrste", objasnio je.

Znanstvenici su otkrili ulogu gena ETS-5 analiziravši neurone u mozgu valjkastog crva, a potom su kontrolirali njihovu reakciju nakon unošenja hrane.

Ustanovili su da prehrana bogata hranjivim tvarima u mozgu crva, kao i kod sisavaca, potiče drukčiju reakciju nego prehrana siromašna nutrijentima. Kod sisavaca konzumacija hrane bogate masnoćama i šećerima potiče apetit, a to često vodi u pretilost.

16.02.2017. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh