« Znanost
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
ARHEOLOGIJA

Otkriven bizantski brod kod Dubrovnika

Hercules istražuje Mediteran od 2004. godine, a do sada je posjetio podmorja Španjolske, Cipra, Italije, Maroka, Malte, Albanije, Crne Gore i Hrvatske

Brod datira između 7. i 11. stoljeća
Brod datira između 7. i 11. stoljeća (Arhiva)
Više o

olupina

,

Dubrovnik

,

podvodna arheologija

,

Bizant

Istraživački brod Hercules, opremljen tehnologijom koja mu dopušta spuštanje do dubine od tisuću metara, otkrio je u hrvatskom podmorju šest olupina brodova od kojih jedna možda datira i do sedmog stoljeća.

Brod je posuđen od američke zaklade RPM Nautical sa Floride i u dva tjedna istraživanjapodmorje oko Dubrovnika otkrio je olupinu broda iz bizantskog doba za koju se pretpostavlja da je potonula između 7. i 11. stoljeća. Od ostalih pet brodova jedan je najvjerojatnije iz Napoleonskih ratova, možda iz bitke kod Molunta iz 1806.

Luka Bekić iz Međunarodnog centra za podvodnu arheeologiju u Zadru, kaže kako su dva, od preostalih četiri broda, desantni brodovi, podrijetlom najvjerojatnije iz Italije, koji su potopljeni tijekom bombardiranja konvoja. Zadnja dva su željezni brodovi, očito iz 20. st, ali i dalje neidentificirana. Pretpostavlja se da su potonuli tijekom borbi Prvog ili Drugog svjetskog rata.

Hercules istražuje Mediteran od 2004. godine, a do sada je posjetio podmorja Španjolske, Cipra, Italije, Maroka, Malte, Albanije, Crne Gore i Hrvatske. U zadnjih pet godina brodom upravlja kapetan Edwin Vella. Dan istraživanja sa brodom dođe 27,500 dolara, a cijeli brod je vrijedan 3.6 milijuna dolara.

Na području Hrvatske pronađeno je 17 zanimljivih lokacija, ali zbog tehničkih problema samo ih je 12 pregledano u podmorju od Prevlake do Cavtata.

18.08.2012. 21:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh