« Znanost
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
ZNATIŽELJNI REVOLVERAŠ

Prvi čin agresije na Marsu

Kamen veličine 6 centimetara u promjeru, Curiosity je pogodio s 30 laserskih pulseva tijekom razdoblja od 10 sekundi

Meta Curiosityja na Marsu - kamen
Meta Curiosityja na Marsu - kamen (NASA)
Više o

laser

,

Curiosity

Marsov rover Curiosity jučer je zapucao po Marsovoj površini i vaporizirao jedan kamenčić, što mu je omogućilo da dopre do mineralnog sadržaja koji će analizirati tijekom potrage za kemijskim spojevima koji bi upućivali da je na Marsu nekoć bilo života (ili ga još uvijek ima).

Kamen veličine 6 centimetara u promjeru, Curiosity je pogodio s 30 laserskih pulseva tijekom razdoblja od 10 sekundi.

Svaki puls je poslao više od milijun watta energije u jednom milijarditom dijelu sekunde, što je omogućilo da se komadić kamena vaporizira, a "iskru" je potom analizirao mali teleskop koji se nalazi ugrađen u ChemCam instrument.

Ionizirani sjaj se snimao s udaljenosti od 7.62 m, a potom raspolovio na dvije komponentne valne dužine pomoću tri spektrometra, koji su znanstvenicima pružili informaciju o kemijskom sastavu stijene.

Kombinirani ChemCam instrument je u mogućnosti prepoznati 6.000 različitih valnih dužina u infracrvenom, ultraljubičastom i vidljivom spektru svjetla, a dizajniran je za 14.000 mjerenja tijekom Mars Curiosity misije.

Tehnologija koju koristi ChemCam se inače koristi za ispitivanje sastava materijala u ekstremnom okolišu, poput unutrašnjosti nuklearnih reaktora i dna oceana.

Nadamo se samo da Marsovci ovo lasersko pucanje po njihovom planetu neće doživjeti kao čin agresije, pa uzvratiti paljbom po Zemlji.

Izvor: www.znanost.com 
21.08.2012. 14:39:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh