« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
WTF?

Otkrivanje elektronskog identiteta uvjet za vizu za SAD?

Obrazac ispunjen na internetu omogućuje tim građanima da ostanu 90 dana u Sjedinjenim Državama bez prolaska teške procedure ishođenja vize

Znamo što si pisao po Fejsu...
Znamo što si pisao po Fejsu... (Arhiva)
Više o

SAD

,

viza

,

e-mail

,

profili

,

društvene mreže

Viza za SAD jedan je od traženijih dokumenata na svijetu, no sad će ga biti malo teže dobiti - State Department najavio je novu mjeru koja se neće svidjeti svima. Naime, osobe koje žele putovati u Sjedinjene Države uskoro će trebati navesti svoje identitete na društvenim mrežama, stare telefonske broje kao i adrese elektroničke pošte.

Ta mjera će zahvaćati 10 milijuna osoba godišnje koje žele dobiti turističku vizu ili useliti u Sjedinjene Države, ali se neće odnositi na diplomatske putnike ni vladine dužnosnike. U tom tekstu se ne spominje Program izuzeća viza (ESTA), koji uživa četrdesetak bogatih zemalja, od kojih su 30 u Europi.

Obrazac ispunjen na internetu omogućuje tim građanima da ostanu 90 dana u Sjedinjenim Državama bez prolaska teške procedure ishođenja vize. Objavom u petak otvara se razdoblje javne rasprave od 60 dana o tim promjenama koje bi trebale biti potvrđene 20. svibnja.

Putnici bi trebali precizirati društvene mreže u kojima su sudjelovali, navesti kojim su se "identitetima koristili" na tim platformama tijekom 5 prethodnih godina prije datuma podnošenja zahtjeva.

Moraju navesti i brojeve telefona, adrese elektroničke pošte i putovanja u inozemstvo, prema dokumentu objavljenom u američkom službenom listu (Federal Register).

Te poteze je prvi puta spomenuo predsjednik Donald Trump govoreći i o naprednoj provjeri osoba koje žele doći u Sjedinjene Države, što su organizacije za građanska prava oštro kritizirale u ime zaštite privatnog života, dok vlasti ističu da bi im to omogućilo identificirati moguće ekstremiste.

Tijekom posljednje fiskalne godine 559. 536 osoba je predalo molbe za imigracijsku vizu i 9,7 milijuna za razne američke vize

31.03.2018. 17:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh