« Biznis
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
EH, DA ...

Osobna potrošnja pala više od očekivanja

U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine promet u trgovini na malo pao 1,2 posto na godišnjoj razini, više nego što se očekivalo

Love jednostavno nema ...
Love jednostavno nema ... (Arhiva)
Više o

nezaposlenost

,

Hrvatska

,

trgovina na malo

,

osobna potrošnja

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u prosincu, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno oslabio za 0,2, a realno za 1,2 posto u odnosu na prosinac 2012. godine.

To je veći pad nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekivali su u prosjeku pad potrošnje za 0,3 posto na godišnjoj razini. Pritom je jedan očekivao rast od 0,1 posto, a ostali pad između 0,2 i 0,5 posto.

Potrošnja je već dulje vrijeme slaba. Tijekom ljetnih mjeseci promet u trgovini na malo podržavala je potrošnja turista, no nakon četiri mjeseca neprestanog rasta, u rujnu i listopadu promet u maloprodaji ponovno je pao.

U studenome je, pak, potrošnja neočekivano porasla za 1 posto, da bi zbog rasta nezaposlenosti i stagnacije plaća u prosincu ponovno pala, što navodi na zaključak da je blagdanska potrošnja bila slabija nego godinu dana prije.

'Iako je u prosincu 2012. zabilježen snažniji godišnji pad u maloprodaji od 4,6 posto, niska baza nije uspjela neutralizirati nepovoljna kretanja u trgovini na malo, koja su posljedica teške situacije na tržištu rada i visoke razine potrošačkog pesimizma. Oprez potrošača potvrđuje i indeks raspoloženja, koji je u prosincu pao s minus 44 na minus 45,9 bodova', navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a.

Procjenjuju da je u cijeloj 2013. promet u trgovini na malo zabilježio realni pad od 0,5 posto u odnosu na 2012., a značajniji oporavak potrošnje ne očekuju ni u ovoj godini.

'U godini pred nama produženje negativnih kretanja na tržištu rada, kao i povećana neizvjesnost oko budućih primanja i dalje će poticati građane na sustezanje od potrošnje. Značajnije promjene u kretanju domaće potražnje ne očekujemo ni u ovoj godini, s obzirom na usporavanje, ali ipak nastavak negativnih kretanja na tržištu rada, na daljnji pad raspoloživog dohotka te daljnje razduživanje privatnog sektora. Ozbiljnije pozitivne pomake u maloprodaji ne možemo ni očekivati dok ne nastupe pozitivni trendovi na tržištu rada', zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.

Detaljnije izvješće o prometu u trgovini na malo bit će objavljeno idućega tjedna.

04.02.2014. 15:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh