« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
IVO JOSIPOVIĆ:

Osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve je poziv na netoleranciju

Josipović je za 'Blic' izjavio kako se skupina koja poziva na osnivanje HPC-a oslanja na kontinuitet utemeljen tijekom ustaškog režima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Ivo Josipović

,

Blic

,

Hrvatska pravoslavna crkva

,

HPC

,

ustaški režim

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je za beogradski dnevnik "Blic" od petka da najava osnivanja i registriranja hrvatske pravoslavne crkve (HPC) može biti shvaćena kao poziv na netoleranciju zbog kontinuiteta s ustaškim režimom.

Josipović je, navodi taj list, u povodu sporne inicijative grupe građana u Zadru, koja je unijela nemir među Srbe u Hrvatskoj, ocijenio kako se ta skupina građana "poziva na kontinuitet s Hrvatskom pravoslavnom crkvom utemeljenom u lipnju 1942. godine, na inicijativu Ante Pavelića, u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske".

"Zbog pozivanja na ustaški režim i negativne konotacije koje Hrvatska pravoslavna crkva nosi iz toga razdoblja, njihove neodmjerene izjave mogu biti shvaćene kao poziv na netoleranciju i netrpeljivost prema drugim pravoslavnim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj, pa i u širem društvenom okružju", ocijenio je Josipović u svojoj pisanoj izjavi dostavljenoj "Blicu".

Reakcija hrvatskog predsjednika slijedila je nakon pisma episkopa Dalmatinske eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC) Fotija, koji je za taj list ocijenio da hrvatske vlasti ne mogu evidentirati tu spornu udrugu kao vjersku zajednicu samo na osnovi 500 vjernika i pet godina čekanja na status crkve, kako je navedeno pri Komisiji za odnose s vjerskim zajednicama.

Članovi Inicijativnog odbora udruge hrvatske pravoslavne zajednice prošloga petka su u Zadru izvijestili kako uskoro očekuju registraciju te udruge, ističući da im je nakon toga glavna zadaća obnoviti i oživjeti hrvatsku pravoslavnu crkvu. (hina/metro-portal)

19.03.2010. 16:13:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh