« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
OSVRT

Osebujni opus Željka Bubala

Bubalo je zabilježio nizove svojih dojmova i o priobalju i o otocima i o samome moru koristeći odmjereni, rekli bi, nenametljivi kolor, potencirajući tišinu...

Željko Bubalo
Željko Bubalo (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Željko Bubalo

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Željko Bubalo ,rođenjem iz Splita , od 1996. živi na Hvaru, u svojevrsnoj izolaciji, obilježio je proteklo razdoblje u aktualnoj umjetničkoj produkciji svojim osebujnim ciklusom apstraktnih motiva čudesnih krajobraza, izvedenih specifičnim rukopisom u uspješnoj kombinaciji ulja i akrila na papiru, često i na fragmentima iskorištenih ispunjenih tiskanica i kartonu uz povremeno neizbježni kolaž.

Prisjećam se stihova Vladana Desnice gledajući novi ciklus Željka Bubala,

Dragocjen si o času sadašnji,

u raspadnutom tijelu vremena,

što pružilo se sivim prostorom,

ti jedini si živa ćelija.

Bubalo je zabilježio nizove svojih dojmova i o priobalju i o otocima i o samome moru koristeći odmjereni, rekli bi, nenametljivi kolor, potencirajući tišinu, utihu, mir stvarajući nadahnuti opus posvećen motivima koji ga okružuju, živjeći u njihovom uzavrelom središtu.

Posljednje slike jasno odražavaju autorovu želju i probuđenu sklonost za određenim oslobođenjem, ukidanjem poznatih odnosa i pravila, sve u tvorbi novuma. Potezi su žešći ali kraći, dinamičniji, prepuni energije, vibrantni. Bubalo često stvara preslike svojih unutarnjih raspoloženja (duga izolacija, zdravstvena stanja) interpolirajući ih u prostor okruženja.

Svakako bi bilo primjereno da se priredi retrospektiva ovoga iskrenog umjetnika, slikara uz odabir iz djela prezentiranog u adekvatnom muzejsko galerijskom prostoru u Splitu.

Željko Bubalo je na studiju susreo niz umjetnika profosora koji su na njega snažno utjecali, Ante Kaštelančića,profesor katedre, prof Krstulovića,predavač iz predmeta modeliranje i građenje, dr Krunu Prijatelja., autoritet iz područja povijesti umjetnosti.Na kraju studija dobio je priznanje kao najbolji student te generacije. Gotovo čitavo vrijeme studija asistirao je prof A.Krstuloviću, koji je bio Meštrovićev đak a rad se odvijao u atelijeru Ivana Meštrovića na splitskim Mejama.

Valja istaknuti samozatajno djelovanje Željka Bubala, njegovo kontinuirano strastveno slikanje i u Splitu i na Hvaru, u tvorbi respektabilnog opusa, izdvojenog i nadasve jedinstvenog u današnjoj produkciji.

Piše: Miroslav Pelikan
22.09.2022. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh