« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 10 mjeseci
KULTURA

Osebujan ciklus SKICA Damira Medvešeka

Posljednjih nekoliko mjeseci, boravka u atelijeru donijeli su Medvešeku realizaciju vrlo zanimljivog, izazovnog ali i intrigantnog ciklusa slika i crteža

Damir Medvešek
Damir Medvešek (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Damir Medvešek

Akademski slikar Damir Medvešek, jedan od najpoznatijih hrvatskih umjetnika u inozemstvu, o čemu svjedoče brojne samostalne izložbe vani ali i kritike koje su popratile njegovu izlagačku djelatnost.

Naravno, tu je i njegov scenografski rad u HNK-u, rekli bi svakodnevni.

Istodobno, tu je Medvešekov kontinuirani rad u atelijeru, u kojem se prepušta vlastitim dilemama i neprekinutom slikanju.

Posljednjih nekoliko mjeseci, boravka u atelijeru donijeli su Medvešeku realizaciju vrlo zanimljivog, izazovnog ali i intrigantnog ciklusa slika i crteža, izvedenih u vrlo različitim tehnikama vrlo širokog dijapazona motiva, jednostavno nazvanog Skice.

Skice sadrži nekoliko dijelova, najprije ističemo niz portreta, glumačkih rola, studija, autoportret, situacija iz života, na svakovrsnim podlogama, ponešto ulja i akrila u apstraktnim kompozicijama, s nekoliko zagonetnih struktura....

Medvešek neprestano istražuje raznovrsna poticajna lica i njihove geste, grimase, njihovo ponašanje.

Slikar bilježi svijet oko sebe i ono što se vidi ali i ono što se ne vidi, tek pretpotavlja, zamišlja, konstruira kao stvarnost, kao mogući realitet.

Novi ciklus Skica potvrđuje iznimnu crtačku vještinu Damira Medvešeka i svakako autorsku i glad i žeđ za novim idejama i slikama.

Piše: Miroslav Pelikan
21.05.2020. 08:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh