« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 10 mjeseci
INTERVJU

Hanibal Salvaro - ZAGREB FULL COLOR 20

Budući su boje zaista važne u likovnom stvaralaštvu to sam osmislio i organizirao prvu međunarodnu izložbu digitalnih otisaka ZAGREB FULL COLOR 19

Hanibal Salvaro
Hanibal Salvaro (Miroslav Pelikan)
Više o

Miroslav Pelikan

,

Hanibal Salvaro

,

Zagreb Full Color 19

Poštovani gospodine Salvaro, iako je zbog Corone skoro cijela izlagačka aktivnost trenutno obustavljena, na žičanoj ogradi Tehničkog muzeja Nikola Tesla izložena je i ove godine dosta zapažena slikarska instalacija, koja je potpuni antipod tmurnom izgledu ulica s djelovima srušenih dimnjaka, crijepovima,opekama, šutom i drugim materijalima koji svjedoče o nedavnom potresu. Budući ste organizator i kurator izložbe molimo Vas za kraće pojašnjenje?

- Zahvaljujući prof. emeritusu Ana Mariji Grancarić sa TTF, koja je prije par godna osnovala Hrvatsku udrugu za boje HUBO, saznao sam kako se Međunarodni dan boja već deset godina obilježava 21. ožujka. Budući su boje zaista važne u likovnom stvaralaštvu to sam osmislio i organizirao prvu međunarodnu izložbu digitalnih otisaka ZAGREB FULL COLOR 19, koja je, zahvaljujući susretljivosti i dobranamjernosti Tehničkog Muzeja Nikola Tesla, prošle godine bila izložena skoro 40 dana s djelima 31 umjetnika iz 10 zemalja. Izložba je bila zaista pun pogodak jer je uljepšala jedan vrlo prometan zagrebački punkt. Ovaj neuobičajen koncept i način izlaganja je ukazao kako je Zagreb još jednom dobio nešto novo što se uklapa u tradiciju vizualnih događanja kao što su bili grupa Zemlja, Exat 51, Triennale naive, Nove tendence, Zagrebački salon, ZGRAF i Svjetski riennale male keramike i da je s mnogo razloga međunarodno poznat kao važna izložbena destinacija već 100 godina.

Međunarodna izložba digitalnih otisaka ZAGREB FULL COLOR postavljena je 21. ožujka, dan prije potresa, na ogradi Tehničkog muzeja Nikola Tesla i tako po drugi put obilježila Međunarodni dan boja. Mogu se vidjeti djela 67 umjetnika iz 15 zemalja, od SAD (Havaiia), Argentine, Urugvaja i Kanade preko Portugala,  Rusije, Italije, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije do Indije. Ovom izložbom se također obilježava 70 godina osnutka ULUPUH-a i 75 godina pobjede nad fašizmom i nacizmom.

Pristup izložbi je izvrstan.

- Kako živimo u opasnim vremenima Corona virusa to se izložba moći vidjeti iz vozila u prolazu, posredstom interneta i facebooka, te možda i nekim TV prilogom.

Međunarodni žiri dodijelio je nagrade.

-Međunarodni žiri s članovima iz Hrvatske, Indije, Italije, Portugala, Rusije  i Slovenije, među kojima je i predsjednica Međunarodnog saveza za boje gospođa Maria João Durão iz Portugala, dodijelio je prvu nagradau i Zlatnu plaketu Ireni Kljajić (Hrvatska) i 4 srebrne plakete: Eduardo Andaluz (Argentina), Sandra Ban (Hrvatska), Alesandar Bunčić (Srbija) i Mario Rosanda (Hrvatska).

Također bi posebno spomenuo slikare Vinka Fištera, Đurđicu Horvat, Franu Grbić, Marinka Jelaču, Koraljku Kovač, Marcelu Munger, Zoltana Novaka, Borisa Ljubičića, Bruna Paladina, Stojana Spegela i Vilka Žiljaka.
Postav ove ulične izložbe ostaje otvoren do polovice lipnja, a u međuvremenu će se tiskati reportažni katalog u kojem će se osim izloženih radova ogledati i aktualna situacija izazvana pandemijom corone i potresom.

 

Piše: Miroslav Pelikan
20.05.2020. 08:01:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh