« Film
objavljeno prije 2 mjeseca i 28 dana
KINO

Oscarovski film Zona interesa u Kinoteci

Začarani ekran donosi priče o političkim i društvenim progonima vještica, adaptaciju Bulgakovljeva romana Majstor i Margarita u režiji Aleksandra Petrovića i još puno dobrih filmova

Suspiria
Suspiria (Arhiva)
Više o

kino Kinoteka

,

Zona interesa

Tematski program Začarani ekran donosi četiri filma u kojima se lov na vještice koristi kao metafora političkih i društvenih progona pojedinaca koje su vlasti označile kao nepoželjne. U tjedan uvode Vještice iz Salema Raymonda Rouleaua, prva ekranizacija drame The Cruicible Arthura Millera iz 1953. godine, u kojoj je istinita priča o vještičjoj histeriji u američkom puritanskom gradiću u 17. stoljeću poslužila kao alegorija i osuda progona navodnih komunista i njihovih simpatizera, koje je pedesetih godina u SAD-u provodio senator Joseph McCarthy.

Temu nastavlja Znamen, maštovita i razigrana nadrealistička drama smještena u suvremeni Kongo, a prati živote nekoliko likova koje je društvo stigmatiziralo kao vješce i vještice. Dugometražni prvijenac talentiranog i nagrađivanog kongoansko-belgijskoj filmaša i glazbenika Balojija premijerno je prikazan u programu Izvjestan pogled u Cannesu, gdje je nagrađen posebnom nagradom Novi glas, a bio je i belgijski kandidat za Oscara. Projekcija se održava i kao dio Kinotekinog programa Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a, posvećenog autorima koji proširuju pripovjedne i izražajne mogućnosti filma.

U petak na rasporedu je Majstor i Margarita, adaptacija istoimenog romana Mihaila Bulgakova, o Vragu i njegovim pomoćnicima koji izazivaju dar-mar u ateističkoj Rusiji. Zahvaljujući svom antiestablišmentskom stavu i zalaganju za slobodu mišljenja i stvaranja, roman već desetljećima privlači nove generacije gledatelja i filmaša. Aleksandar Petrović potpisao je prvu cjelovitu adaptaciju romana, nastalu u talijansko-jugoslavenskoj produkciji, no unatoč nagradi za film i režiju u Puli, u bulgakovljevskom obratu sudbine optužen je za antikomunističke stavove, zbog čega mu je onemogućen daljnji rad.

Tjedan zaključuje Suspiria Luce Guadagnina, izvrsna prerada istoimenog horor-klasika Darija Argenta o djevojci koja odlazi studirati ples u školu kojom ravnaju vještice. Guadagnino je zadržao koncept zapleta, ali se stilski maksimalno udaljio od Argentova originala: oslikan fassbinderovski prigušenim koloritom „njemačke jeseni", Guadagnino vuče paralele između RAF-ovih terorističkih akcija i borbe za prevlast unutar vještičjeg kovena. Rezultat je sofisticirana, melankolična, ali povremeno i vrlo nasilna priča o nacionalnoj krivnji i oprostu te fascinaciji karizmatičnim vođama u vremenu društvenih previranja, od diktatora do terorista.

Noviteti: Zona interesa

Na repertoar Kinoteke stiže jedan od filmova koji su obilježili prošlu godinu: Zona interesa Jonathana Glazera. Ova priča o zapovjedniku Rudolfu Hössu i njegovoj obitelji, koji vode ugodan obiteljski život u kući odmah do Auschwitza, jedan od najoriginalnijih suvremenih filmova na temu holokausta, a funkcionira i kao moćna metafora svega onoga što se događa „s druge strane plota", a na što kao društvo odbijamo obratiti pozornost. Film je osvojio Grand Prix i nagradu kritike FIPRESCI u Cannesu, a za Oscara je nominiran u pet kategorija: za najbolji film i međunarodni film te režiju, adaptirani scenarij i zvuk.

Noviteti: Polako nikuda

Nakon intrigantnih i inovativnih hibrida, kao što su Pismo ćaći i Rakijaški dnevnici, Damir Čučić vraća se na veliki ekran s novim dugometražnim filmom. Polako nikuda priča je o odnosu dvoje likova, studenta vizualnih umjetnosti i knjižničarke, čiji su portreti međusobno zrcale. Ovaj formalno intrigantni film svjetsku je premijeru imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a hrvatku premijeru imao je na nedavnom Human Rights Film Festivalu.

Noviteti: Potencijalni oskarovci

Objavom nominacija i službeno smo ušli u veliko finale ovogodišnje sezone nagrada, a dio kandidata možete pogledati na repertoaru Kinoteke. Jedan od vodećih favorita su Uboga stvorenja, crna komedija Yorgosa Lanthimosa koja se za Oscara natječe u 11 kategorija, uključujući onima za najbolji film, režiju, adaptirani scenarij, glavnu glumicu (Emma Stone) i sporednog glumca (Mark Ruffalo).

Zlatnom palmom nagrađena Anatomija pada Justine Triet za Oscara je nominirana u pet kategorija: za najbolji film, režiju, originalni scenarij, montažu i Sandru Hüller u glavnoj ulozi. Ovu izvrsnu sudsku dramu možete pogledati u večernjem terminu u utorak te u sljedeću subotu na Matineji za odrasle.

Među ostalim Novitetima i dalje možete pogledati romantičnu dramu Woodyja Allena Udar sreće, ujedno i njegov prvi film na francuskom jeziku. Na repertoar je privremeno vraćen i debitantski igrani film Andreja Korovljeva Hotel Pula, dojmljiva drama smještenu u rane 1990-e, koja je otvorila prošlogodišnji filmski festival u Puli.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka www.kinokinoteka.hr

30.01.2024. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh