« Film
objavljeno prije 2 mjeseca i 24 dana
KINO

Kino Tuškanac i Institut Liszt surađuju

Institut Liszt u suradnji s kinom Tuškanac nastavlja višemjesečni ciklus posvećen retrospektivi djela nagrađivane mađarske redateljice Márte Mészáros

Márta Mészáros
Márta Mészáros (Arhiva)
Više o

kino Tuškanac

,

Portreti: Márta Mészáros

,

Institut Liszt

Od svog prvog filma željela sam na vrlo promišljen i dosljedan način prikazivati samostalne žene koje su sposobne donositi autonomne odluke, riječi su pionirke mađarskog filma Márte Mészáros koja je svojim realističkim opusom desetljećima progovarala o važnosti emancipacije žena u postkomunističkoj Mađarskoj.

Obrnuvši ustaljenu logiku muško-ženskih odnosa, Mészáros je u brojnim svojim ostvarenjima upravo muškarce predstavljala kao romantične i seksualne objekte, ali i agense koji precizno nijansirane protagonistice motiviraju na borbu protiv oskudnih intimnih i društvenih prilika.

Uviđajući važnost osvještavanja o rodnoj jednakosti te povodom desete obljetnice djelovanja, Institut Liszt u suradnji s kinom Tuškanac nastavlja višemjesečni ciklus posvećen retrospektivi djela ove nagrađivane umjetnice, a projekcije će se održati u dvorani MM Centra.

Drugi dio ciklusa, 9. veljače u 20 sati, otvorit će svojevrsna odiseja mlade žene koja prije udaje želi posljednji put osjetiti slobodu i neovisnost, stoga pristaje na flert s drugim muškarcem koji ju vodi na glazbenu turneju. U interpretaciji češke glumice Jaroslave Schallerové, Ne plačite, lijepe djevojke (1970) uspoređuje vrijednost konvencionalnih očekivanja i slobode izbora, a donosi i prikaz mađarske kontrakulturne scene koja je uzdrmala tradicionalne društvene vrijednosti 70-ih godina.

Ovjenčana nagradom međunarodnog žirija filmske kritike na festivalu u Cannesu 1977. godine te nagrađena u programu Forum na festivalu u Berlinu, drama Devet mjeseci (1976) prvi je autoričin film realiziran u boji, a na rasporedu je 10. veljače u 20 sati. Riječ je o studiji života samosvjesne žene koja spremno podnosi činjenicu da je majka izvanbračnog djeteta, a to ju ne koči u želji da završi fakultet i očuva neovisnost. U vrijeme premijere film je posljednjom dokumentarnom sekvencom, prikazom rađanja djeteta, šokirao onodobnu publiku i time ušao u povijest sedme umjetnosti.

Drugi dio ciklusa Márte Mészáros, 11. veljače u 20 sati, zatvorit će drama Njih dvije (1977). Film portretira odnos dviju žena koje se uslijed bračnih kriza okreću jedna drugoj tražeći utjehu i smjernice za nastavak borbe protiv muške uskogrudnosti i sklonosti porocima. Glavne uloge odigrale su Marina Vlady i Lili Monori, a u filmu se pojavljuje i ruski glumac i pjesnik Vladimir Vysotsky, stvarni suprug Marine Vlady.

Mészárosini filmovi smjelo elaboriraju ženska iskustva koja je istočnoeuropska kinematografija desetljećima zanemarivala, stoga slove kao konkretna podrška europskom feminističkom pokretu, a vremenom su prepoznati i kao vrijedan doprinos mađarskoj kulturnoj baštini.

Program je ostvaren kao suradnja Instituta Liszt (Mađarski kulturni centar Zagreb), kina Tuškanac i Studentskog centra.

-----------

Raspored projekcija dostupan je OVDJE, a ulaznice za sve projekcije moguće je kupiti na blagajni MM Centra sat vremena prije početka, ali i online putem platforme ulaznice.hr.

Mrežna stranica: http://kinotuskanac.hr/

Facebook: https://www.facebook.com/KinoTuskanac

Instagram: https://www.instagram.com/kinotuskanac/

02.02.2024. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh