« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SAMO JAVNI PRIJEVOZ

Osamdeset talijanskih gradova 28. veljače bez prometa

Veliki gradovi na sjeveru Italije pridružili su se inicijativi za smanjenje onečišćenja zraka koju su pokrenuli Milano i Torino

Milanski tramvaj
Milanski tramvaj (Wikipedia)
Više o

Milano

,

Torino

,

onečišćenje zraka

,

zabrana prometa

,

sjeverna Italija

,

Padska nizina

Osamdeset gradova u sjevernoj Italiji zabranit će promet automobilima 28. veljače kako bi smanjili onečišćenje i tako se pridružiti inicijativi Milana i Torina, rekli su u petak gradonačelnici tih dvaju gradova.

Milano i Torino, koji su ranije najavili da će toga dana zabraniti promet, pozvali su gradonačelnike velikih gradova na sjeveru Italije da slijede njihov primjer na što su oni pristali.

"Nitko se nije protivio", rekao je gradonačelnik Torina Sergio Chiamparino nakon sastanka prvih ljudi najvećih gradova talijanskih regija Piemonta, Lombardije, Veneta i Emilije Romagne, među kojima su Verona, Venecija, Treviso, Bologna, Lodi, Piacenza, Rovigo, Ferrara, Padova i Asti.

"Veliki je broj pridruženih", rekla je milanska gradonačelnica Letizia Moratti. "Mi vodimo tešku bitku jer smo najindustrijaliziranije regije i stoga izloženije onečišćenju", dodala je.

Milano i Torino su ocijenili da će zabrana prometa biti učinkovita samo ako se proširi duž cijele Padske nizine, gusto naseljenog industrijskog područja koje se proteže do Alpa.

Torinski gradonačelnik rekao je i da će vladi predložiti manje poskupljenje cestarina na cestama prema tim gradovima kojim bi se financiralo ulaganje u smanjenje onečišćenja. (hina/metro-portal)

19.02.2010. 16:59:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh