« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
DRŽAVNO TUŽITELJSTVO

Osam američkih banaka pod istragom

Citigroup, Credit Agricole, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Morgan Stanley i UBS

Citigroup u New Yorku
Citigroup u New Yorku (Wikipedia)
Više o

Credit Suisse

,

Goldman Sachs

,

Credit Agricole

,

Deutsche Bank

,

UBS

,

Merrill Lynch

,

Citigroup

,

Bank of America

,

Satoshi Kanazawa

Njujorški državni tužitelj Andrew Cuomo provodi istragu kako bi se utvrdilo je li osam banaka obmanjivalo agencije za rejtinge kako bi podigle svoje rejtinge za pojedine vrijednosne papire osigurane hipotekama, izvijestili su u četvrtak američki mediji.

Istraga je pokrenuta u sklopu nastojanja saveznih vlasti da istraže poslovne prakse niza financijskih tvrtki čiji su klijenti kupili vrijednosnice osigurane hipotekama u godinama uoči kolapsa tržišta nekretnina 2008. koji je pomogao pokrenuti globalnu financijsku krizu.

Cuomov ured i Američka komisija za vrijednosne papire (SEC) usko surađuju u preliminarnoj kriminalističkoj istrazi, objavio je Wall Street Journal.

New York Times naveo je da su pod istragom banke Citigroup, Credit Agricole, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merrill Lynch, koji je sada u vlasništvu Bank of America, te Morgan Stanley i UBS.

Rejting agencije koje su ocjenjivale poslove vezane za hipotekarne vrijednosnice su Standard & Poor's, Fitch Ratings i Moody's Investors Service, objavio je nadalje taj list. Na račun agencija upućene su kritike da su precijenile kvalitetu hipotekarnih vrijednosnica koje su kasnije izgubile na vrijednosti u vrijeme kolapsa tržišta nekretnina.(hina/metro-portal)

13.05.2010. 12:25:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh