« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
POVRATAK KUĆI

Oryx antilope vraćene s Brijuna u Oman

U karantenu u Nacionalnom parku Brijuni deset antilopa iz Omana smješteno je 3. ožujka, kad su prevezene iz granične veterinarske postaje Zračne luke Zagreb

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

oryx antilope

,

NP brijuni

,

nacionalni park

Svih deset antilopa podrijetlom iz Omana, koje su u Nacionalnom parku Brijuni stavljene u karantenu zbog bolesti plavog jezika, danas je vraćeno u Oman nakon dogovora s tamošnjim državnim tijelom, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Antilope, vrste Oryx, pod nadzorom državnog veterinarskog inspektora, iz NP Brijuni prevezene su u pulsku Zračnu luku, gdje su ukrcane u zrakoplov za Oman.

Iako su antilope bile u karanteni i nisu pokazivale znakove bolesti, koja im je dokazana tek laboratorijskom analizom krvi, i dalje će se nastaviti epizootioloških istraživanja kako bi se utvrdilo je li se bolest proširila i na druge životinje. Iz Ministarstva napominju da bolest plavog jezika, koja je izrazito opasna za papkare, nije zoonoza (ne obolijevaju ljudi).

U karantenu u Nacionalnom parku Brijuni deset antilopa iz Omana smješteno je 3. ožujka, kad su prevezene iz granične veterinarske postaje Zračne luke Zagreb, u koju su stigle s veterinarskim certifikatom. Temeljem rješenja Uprave za veterinarske inspekcije kojim su propisani uvjeti i zahtjevi kojima se mora udovoljiti prilikom uvoza životinja na područje Republike Hrvatske, životinje u karanteni ispitane su, među ostalim, i na bolest plavog jezika. (hina/metro-portal)

05.04.2010. 21:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh