Metro-portal.hr

objavljeno 05.04.2010. 21:04:00
POVRATAK KUĆI

Oryx antilope vraćene s Brijuna u Oman

U karantenu u Nacionalnom parku Brijuni deset antilopa iz Omana smješteno je 3. ožujka, kad su prevezene iz granične veterinarske postaje Zračne luke Zagreb

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Svih deset antilopa podrijetlom iz Omana, koje su u Nacionalnom parku Brijuni stavljene u karantenu zbog bolesti plavog jezika, danas je vraćeno u Oman nakon dogovora s tamošnjim državnim tijelom, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Antilope, vrste Oryx, pod nadzorom državnog veterinarskog inspektora, iz NP Brijuni prevezene su u pulsku Zračnu luku, gdje su ukrcane u zrakoplov za Oman.

Iako su antilope bile u karanteni i nisu pokazivale znakove bolesti, koja im je dokazana tek laboratorijskom analizom krvi, i dalje će se nastaviti epizootioloških istraživanja kako bi se utvrdilo je li se bolest proširila i na druge životinje. Iz Ministarstva napominju da bolest plavog jezika, koja je izrazito opasna za papkare, nije zoonoza (ne obolijevaju ljudi).

U karantenu u Nacionalnom parku Brijuni deset antilopa iz Omana smješteno je 3. ožujka, kad su prevezene iz granične veterinarske postaje Zračne luke Zagreb, u koju su stigle s veterinarskim certifikatom. Temeljem rješenja Uprave za veterinarske inspekcije kojim su propisani uvjeti i zahtjevi kojima se mora udovoljiti prilikom uvoza životinja na područje Republike Hrvatske, životinje u karanteni ispitane su, među ostalim, i na bolest plavog jezika. (hina/metro-portal)

05.04.2010. 21:04:00
http://metro-portal.hr/oryx-antilope-vracene-s-brijuna-u-oman/37174/