« Ekosfera
objavljeno prije 3 mjeseca i 8 dana
ZANIMLJIVO

Orke stigle s Islanda u Mesinski tjesnac

Biolozi za sada nemaju odgovor na pitanje zašto su se kitovi ubojice uputili na tako dugo putovanje te će se tek vidjeti hoće li se zadržati u Sredozemlju ili će se ponovo vratiti na sjever

Zašto su došle?
Zašto su došle? (Arhiva)
Više o

orka

,

orka kit ubojica

Tri orke, poznatije kao kitovi ubojice, viđene su u Mesinskom tjesnacu na krajnjem jugu Italije, a migrirale su s Islanda, javlja u ponedjeljak Reuters i ističe da je ovo prvi puta ikada da su orke viđene u tom morskom prolazu.

Mesinski tjesnac odvaja Siciliju od 'talijanske čizme' te povezuje Tirensko i Jonsko more. Morski biolozi vjeruju da se radi o istoj skupini koja je migrirala s Islanda i početkom mjeseca stigla do sjeverozapadne obale Italije.

Ribari koji su ih uočili bili su oduševljeni prizorom, ali su se i malo uplašili jer su bili dvostruko veći od njihovih čamaca. Početkom prosinca skupina od pet orki stigla je s Islanda do Genove, prevalivši put dug 5200 kilometara. "Ovo je prvi ikada zabilježeni slučaj da su orke migrirale s Islanda u Italiju, prevalivši jednu od najduljih migracijskih ruta", objavilo je islandsko udruženje za zaštitu kitova Orca Guardians.

Genova se nalazi na 800 kilometara od Mesinskog tjesnaca i kitovi su tu udaljenost, kako se procjenjuje, prevalili u tjedan dana.

Biolozi za sada nemaju odgovor na pitanje zašto su se kitovi ubojice uputili na tako dugo putovanje te će se tek vidjeti hoće li se zadržati u Sredozemlju ili će se ponovo vratiti na sjever.

31.12.2019. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh