« Film
objavljeno prije 5 godina i 6 mjeseci
KINO PROGRAM

Opusi Bergmana i Chazzelea u Kinoteci

Od 16. listopada gledamo filmove američkog wunderkinda Damiena Chazellea, ne propustite ovu poslasticu

Tjedni program Kinoteke
Tjedni program Kinoteke (Kinoteka)
Više o

kino program

,

Ingmar Bergman

,

Damien Chazelle

,

Kinoteka

Dva vanserijska filmska opusa stižu u kino Kinoteka u drugoj polovici listopada. Od 16. listopada gledamo filmove američkog wunderkinda Damiena Chazellea, a od 23. listopada, u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj na repertoar stiže Opus: Ingmar Bergman - 100 godina

U relativno kratkoj filmskoj karijeri koja traje tek nešto više pola desetljeća američki redatelj i scenarist Damien Chazelle uspio je stvoriti prepoznatljiv filmski potpis spojivši svoje dvije velike opsesije - film i jazz, osvojiti gotovo sve najprestižnije filmske nagrade i upisati se u filmsku povijest kao najmlađi dobitnik Oscara za režiju u povijesti dodjele Akademijinih nagrada. 

U Opusu: Damien Chazelle gledamo njegov debitantski dugometražni film Ritam Ludila (2014.), dramu s autobiografskim elementima o opsesiji i mukotrpnom putu do glazbenog savršenstva. Priča o odnosu talentiranog bubnjara na prestižnom konzervatoriju u Manhattanu (Miles Teller) i njegovog beskrupuloznog učitelja (J. K. Simmons) osvojila je niz prestižnih nagrada, a planetarna popularnost uslijedila je nakon hit mjuzikla La La Land (2016.) s Emmom Stone i Ryanom Goslingom, koji je nagrađen s čak šest Oscara, sedam Zlatnih globusa te pet nagrada BAFTA. Opus uključuje i najnoviji Chazelleov film Prvi čovjek (2018.), biografiju Neila Armstronga kojom je otvoren ovogodišnji Venecijanski festival.

Kino Kinoteka u listopadu se pridružuje obilježavanju 100. obljetnice rođenja Ingmara Bergmana, jednog od najvažnijih redatelja svih vremena koji je upotrebom tema, stilskih sredstava i lica stvorio prepoznatljiv filmski svemir, i čiji utjecaj daleko prelazi granice filmske umjetnosti.

Opus: Ingmar Bergman - 100 godina obuhvaća sedam ostvarenja. 23. listopada otvara ga Jesenja sonata (1978.), suptilna analiza odnosa majke, genijalne pijanistice i njezine zanemarene kćeri s Liv Ullman i Ingrid Bergman u njezinoj posljednjoj filmskoj ulozi. U opusu također gledamo najpoznatiji Bergmanov film, Sedmi pečat (1957.) iz kojeg je ikonička filmska partija šaha - između Viteza (Max von Sydow) i Smrti, te najutjecajniji njegov film, onirički Divlje jagode (1957.) s Victorom Sjöströmom, velikanom iz ere švedskog nijemog filma u ulozi starog profesora koji se, predosjećajući vlastitu smrt, prisjeća djetinjstva i mladosti.

U najeksperimentalnijem Bergmanovom filmu, psihološkoj drami koja tematizira pitanja dvojništva, identiteta i ludila Persona (1966.) gledamo sjajne izvedbe redateljeve tadašnje i bivše partnerice, Liv Ulmann i Bibi Anderson. Ljeto s Monikom (1953.), senzualna romantična drama o odbjeglim tinejdžerima, značajno je utjecala na francuske novovalovce, a dugi kadar u kojem Harriet Andersson gleda izravno u kameru Jean-Luc Godard nazvao je najtužnijim u povijesti filma.  Opus zaključuju Fanny i Alexander (1982.), autobiografski film u kojem se Bergman u priči o izmišljenoj obitelji Ekdahl prisjeća djetinjstva te Sarabande (2003.), posljednji i prema mnogima najosobniji njegov film.

Svi filmovi prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznica za filmove iz opusa Damiena Chazellea iznosi 20 kuna. Cijena ulaznica za projekcije iz opusa Ingmara Bergmana, osim za besplatnu projekciju filma Jesenja sonata 23. listopada iznosi 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.com ili na blagajni kina prije projekcije.

15.10.2018. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh