« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
ROBERT PEŠA:

Optužnica za "veliki maestro" je znanstvena fantastika

Nitko nije mogao bez mog dopuštenja dogovarati nagradu za mene, izjavio je optuženi Peša.

(Damjan Tadić, CROPIX)
Više o

USKOK

,

korupcija

,

Joško Kuzmanić

,

HFP

,

suđenje

,

privatizacija

,

Robert Peša

,

veliki maestro

,

Josip Matanović

,

Asja Piplović

,

Igor Petlevski

,

Mladen Jandriček

,

Mane Medić

,

ciglana Nin

,

namještaljka

,

Solaris

Bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Robert Peša u svojoj je obrani pred zagrebačkim Županijskim sudom, kao i prije njega prvooptuženi Josip Matanović, odbacio sve navode iz USKOK-ove optužnice u slučaju "veliki maestro".

Nazivajući optužnicu "znanstvenom fantastikom" ustvrdio je da je sve što je radio u vezi Ciglane Nin i drugih za USKOK spornih privatizacijskih postupaka spadalo u njegov redoviti posao, a ne u "krimogenu zonu".

"Nikada nije bilo govora o nikakvom daru ili obećanju dara, pa ni o 200 tisuća eura koje USKOK navodi u optužnici", rekao je Peša.

Dodao je i da je bio zgrožen upornošću USKOK-ovog pouzdanika Joška Kuzmanića koji ga je na jednoj od tajnih snimaka spomenuo čak 102 puta te poticao Matanovića da ga uključi u "njihov dogovor oko Ciglane Nin".

"Nitko nije mogao bez mog dopuštenja dogovarati nagradu za mene, a oni to nisu imali", kazao je Peša.

Na pitanje sutkinje Ivane Kršul zašto je na tajno snimljenom sastanku s Kuzmanićem i Matanovićem spomenuo da se privatizacija zemljišta u Ninu može riješiti i bez natječaja, Peša je kazao da je to bio "kafanski razgovor" u kojem je svjesno lagao. To je, tvrdi, vidljivo i iz njegovih kasnijih postupaka, odnosno činjenice da nije napravio ništa što su od njega tražili.

Iako nije želio ući u taj posao, na jednom se sastanku pojavio kako ne bi narušio odnose s kolegom Matanovićem, budući je poziv ranije više puta odbijao.

Za pouzdanika Kuzmanića čuo je još 2006. kada je u ime ruskih investitora poslao prvo pismo namjere za privatizaciju šest hektara zemljišta u Ninu i odmah ga je, kaže, doživio kao provokatora.

Osim optužbi oko Ciglane Nin, Peša je odbacio i tvrdnje tužiteljstva da je s Matanovićem dogovarao nezakonite postupke u vezi hotelskog naselja Solaris, kao i da je osmooptuženom Mani Mediću pogodovao u preuzimanju odmarališta u Gradcu.

Obrane osmero optuženih u "velikom maestru", čime je slučaj ušao u završnu fazu, prijepodne je počeo prvooptuženi Matanović navodeći da je riječ o postupku pokrenutom zbog Europske unije i namještaljki USKOK-ovog pouzdanika Kuzmanića.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi obrane trebali iznijeti odvjetnica Asja Piplović i njen suradnik Mladen Jandriček jer je bivši voditelj Službe prodaje nekretnina Fonda trećeoptuženi Igor Petlevski tražio da se sudu obrati naknadno. (hina/metro-portal)

22.04.2009. 15:59:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh