« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
RIZIK JE POSVUDA

Opstanak čovječanstva ovisi o supervulkanima

Hoće li erupcija supervulkana život na pojedinim kontinentima učiniti nemogućim?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

vezuv

,

čovječanstvo

,

erupcija vulkana

,

vulkani

,

Eyjafjallajökull

,

Katla

,

Yellowstone

Erupcija islandskog vulkana ovoga je puta paralizirala samo zračni promet, ali vulkanska prašina i dim mogli bi imati puno veće posljedice za čovječanstvo ako se ponovno aktiviraju supervulkani ovo nas.

Ogromne količine dima i prašine mogle bi, naime, u mrak zaviti čitave kontinente, a dugotrajan izostanak sunčeve svjetlosti postupno bi s lica Zemlje izbrisao floru i faunu.

Da erupcija islandskog vulkana nije prouzročila blokadu zračnog prometa, u vijestim bi čitali samo o prirodnoj pojavi bez većih posljedica za ekonomiju i ljudske živote. No, Eyjafjallajökull je samo početak, postoje vulkani koji bi mogli ugasiti živote milijuna ljudi.

Katastrofa puno većih razmjera dogodit će se kad dođe do erupcije drugog islandskog vulkana Katle koji će prouzročiti masovno topljenje ledenog pokrova i tako poplaviti brojna sela.

Katla prijetiZnanstvenici nemaju konkretnih podataka o tome kada će veliki brat Eyjafjallajökulla eruptirati, ali se u povijesti u pravilu uvijek događala paralelna erupcija i to svakih 40 do 80 godina (posljednji puta 1918.).

Od opasnijih vulkana treba izdvojiti one koji se nalaze u Japanu, Indoneziji, Meksiku i Kolumbiji. Naime, prostor oko njih gusto je naseljen jer je vulkansko tlo izuzetno plodno i pogodno za poljoprivredu. Ništa manje opasan nije ni Vezuv čija je erupcija gotovo sigurna i pitanje je što će nakon nje ostati od Napulja.

Znanstvenici posebno upozoravaju upravo na Vezuv i vulkan koji se nalazi ispod američkog nacionalnog parka Yellowstone. Radi se o supervulkanima za koje su geolozi  sigruni da će se prije ili kasnije ponovno aktivirati, pitanje je samo hoće li se to dogoditi još ovog ljeta ili za 1000 godina.

Moderni instrumenti za mjerenje erupcije mogu predvidjeti samo nekoliko dana ili najviše par tjedana prije same erupcije. Evakuacija više milijuna ljudi bit će stoga veliki logistički i financijski izazov.

Za razliku od Napulja, područje Yellowstonea nije gusto naseljeno ali će dim i prašina u potpunosti prekirti Sjevernu Ameriku. Pretpostavlja se da bi erupcija takvog supervulkana mogla imati dosad neviđene posljedice za život na tom kontinentu i šire.

20.04.2010. 09:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh