« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Oproštaj od Tomislava Ladana

Na ispraćaju brojni kulturni i javni djelatnici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

Miroslav Krleža

,

Tomislav Ladan

Glavnog ravnatelja Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža", uglednog jezikoslovca, književnika, prevoditelja i leksikografa Tomislava Ladana ispratilo je danas na zagrebačkom krematoriju, uz članove obitelji, rodbinu, prijatelje i suradnike, nekoliko stotina istaknutih kulturnih i javnih djelatnika.

Posljednjem ispraćaju nazočni su bili i ministar kulture Božo Biškupić, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Od Ladana su se oprostili fra Bonaventura Duda, akademici Ante Stamać i Radoslav Katičić, predsjednik HKD-a "Napredak" Franjo Topić i ravnatelj Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" Vlaho Bogišić.

Fra Bonaventura Duda zahvalio je Ladanu za sva dobra koja je Bog po njemu iskazao, a koja su trajno dobro za sve nas.

Izrazio je sućut obitelji, Leksikografskom zavodu i Društvu hrvatskih književnika (DHK), zbog gubitka znanstvenika, prevoditelja, pisca i vrsnog predavača koji se odlikovao jednostavnošću i erudicijom.

Podsjetio je da je Tomislav Ladan 170 stranica biblijskog teksta pretočio u lijepi hrvatski jezik i to prije 40 godina. Podsjetio je i na njegovu ulogu u donošenju Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika 1967. te je naglasio njegov veliki pothvat - rad na Osmojezičnom enciklopedijskom rječniku koji će u konačnici sadržavati 80 tisuća riječi.

Ante Stamać se od Ladana oprostio u ime Matice hrvatske i DHK-a, rekavši kako je u srcima sviju nas zebnja u času ovog posljednjeg oproštaja.

Izdvojio je mnoge naslove koje je Ladan podario hrvatskoj književnosti i kulturi koji se tiču leksikografije, prevodilaštva i kritike te druga djela koja su obilježila hrvatsku književnost i kulturu.

"Ladan je jedan od onih koji su pokazali da je hrvatska književnost nezamisliva bez antičkog naslijeđa i judeo-kršćanskog svjetonazora", rekao je te poželio da Ladana prati uspomena svih nas kao i budućih naraštaja.

Franjo Topić zahvalio je Ladanu na njegovu doprinosu razvitku društva "Napredak". Istaknuo je koliko je Ladan bio ponosan na svoju rodnu Bosnu, a svaki susret s njim bio je duhovna i intelektualna gozba.

Radoslav Katičić kratko je rekao da riječ oproštaja od Ladana nije lako izreći. Podsjetio je kako su radili, gradili i sagradili neka zajednička djela u našoj književnosti i kulturi, dodavši da će se taj rad nastaviti.

Vlaho Bogišić prisjetio se svoje suradnje s glavnim ravnateljem, posebice one koja se ticala zavodskih izdanja.

Podsjetio je da je Ladan u Zavod došao početkom 60-ih godina na poziv Miroslava Krleže, te je posebno naglasio Ladanov prevoditeljski rad, rad na Osmojezičnom enciklopedijskom rječniku, zahvalivši na svemu što je učinio u polustoljetnom bavljenju književnošću i leksikografijom.

Predsjedništvo Matice hrvatske uputilo je danas obitelji pokojnoga Tomislava Ladana sućut u kojoj navodi da će Matica hrvatska čuvati spomen na svoga nezaboravnog člana, dužnosnika i autora, te da će nositi u srcu sjećanje na prijatelja i prethodnika koji je u najteže dane naše moderne povijesti bio s nama i nadasve s Hrvatskom. (HINA)

17.09.2008. 20:20:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh