« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Oporba vrijeđala Mugabea tijekom govora u parlamentu

Robert Mugabe dolazi na otvaranje parlamenta
Robert Mugabe dolazi na otvaranje parlamenta (Reuters)
Više o

Zimbabve

,

Robert Mugabe

,

Morgan Tsvangirai

,

MDC

Oporbeni parlamentarci u utorak su izvikivali uvredljive i podrugljive komentare predsjedniku Zimbabvea Robertu Mugabeu dok je, unatoč njihovu protivljenju još jedanput otvarao parlamentarnu sjednicu.

Mugabe je kazao kako se još uvijek nada da će se uspjeti postići sporazum o podjeli vlasti. Njegov su govor upadicama ometali zastupnici iz glavne oporbene stranke, članovi Pokreta za demokratske promjene (MDC) kojemu je na čelu Morgan Tsvangirai. Oni smatraju da ponovno sazivanje parlamentarne sjednice može podrovati razgovore koji su došli do mrtve točke, a cilj im je bio okončati političku krizu u zemlji.

"Zaključeni su vrlo važni dogovori", rekao je, unatoč tomu, 84-godišnji Mugabe čija stranka u novome parlamentu nije osvojila većinu prvi put otkad je zemlja postigla neovisnost od Britanije 1980.

"Izbori su sada za nama, a pred nama su izazovi i zajednički ciljevi. Vrijeme je da nam dobrobit Zimbabvea bude na prvome mjestu," kazao je Mugabe.

Pregovori između Mugabea i njegova političkog protivnika Tsvangiraija 'zapeli' su na pitanju podjele vlasti, a promatrači smatraju da takav razvoj situacije smanjuje nade za postizanje dogovora koji bi omogućio Zimbabveu da se oporavi nakon dugotrajne ekonomske krize. (HINA)

26.08.2008. 20:24:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh