« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
KVORUMSKA 'CAKA'

Oporba srušila izglasavanje zakona o umjetnoj oplodnji

SDP je 'zaprijetio' proceduralnim prijedlogom izglasavanja Dana borbe protiv neplodnosti pod geslom 'Kada srce kaže dijete, Vlada kaže ne!'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

HSLS

,

Sabor

,

HNS

,

SDP

,

Darko Milinović

,

umjetna oplodnja

,

zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

,

saborska oporba

,

kvorum

Oporbeni saborski zastupnici, poglavito oni iz SDP-a i HNS-a, ali i HSLS-ovac Ivan Čehok iz parlamentarne većine, danas su nakon rasprave i glasovanja o amandmanima na Vladin prijedlog Zakonu o medicinskoj oplodnji demonstrativno napustili sabornicu, protiveći se zakonu koji drže lošim po pacijente i rast nataliteta. Nakon što je utvrdio da u sabornici nema kvoruma, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks rekao je kako će se o zakonu glasovati kada se za to steknu uvjeti.

Nakon što je ministar zdravstva Darko Milinović redom odbio sve oporbene amandmane, Milanka Opačić je najavila da će SDP, izglasa li se zakon, u znak prosvjeda u proceduru uputiti prijedlog da se današnji dan proglasi Danom borbe protiv neplodnosti, pod parolom "Kada srce kaže dijete, Vlada kaže ne!". "Ovo će biti tužan dan jer sa svojom parlamentarnom većinom idete na štetu hrvatskih pacijenata i protiv nataliteta", poručila je Opačić ministru Milinoviću.

Ministar je odbio i amandman kojim su SDP, HNS, HSLS i HSU zajedno tražili da se postupku medicinske oplodnje mogu podvrći i izvanbračni, a ne isključivo bračni partneri kako to predlaže Vlada. Milinović je isticao kako Vlada smatra da predlagatelji amandmana polaze od pogrešnih pretpostavki da Obiteljski zakon u pravima izjednačava bračnu i izvanbračnu zajednicu te da postupak medicinske oplodnje predstavlja liječenje od neplodnosti. "Prava djeteta za nas su iznad svih prava", rekao je Milinović.

Oporba je poručila da svojim stavovima vrijeđa jednoroditeljske obitelji, poručujući im da su loše za razvoj djece, a Antun Korošec iz HSLS-a ministru je dobacio da je "u 21. stoljeću nedopustivo da se sa zdravstvenom iskaznicom u jednoj ruci i vjenčanim listom u drugoj ostvaruje pravo na zdravstvenu uslugu".

Ministar je odbio i amandmane kojima se oporba protivila predloženoj zabrani zamrzavanja i uopće pohranjivanja zametaka, ističući kako Vlada ne dopušta pohranu zametaka budući da je, kako je rekao, i znanstveno dokazano da je zametak ljudsko biće. Milanka Opačić na to je Milinoviću poručila kako "svjesno onemogućuje ženama sve ono što je u medicinskoj struci moguće i vraća nas nekoliko desetljeća unatrag", upitavši ga na kraju "odakle Vam pravo da se odreknete hrvatske budućnosti".

Izvor: Hina

10.07.2009. 16:46:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh